200 let starý buk lesní v Karviné má šanci vyhrát titul strom roku

Karviná - Vzrostlý strom se dostal mezi dvanáct finalistů, mezi kterými se bude rozhodovat. Za vysoutěžené peníze by město chtělo vysadit další stromy.

Památný buk je původní, dvě stě let starý a jako jeden z mála nedotčený těžbou. Jeho koruna vyčnívá nad ostatní. Brzy možná bude nejznámějším stromem ve městě.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Buk stojí v černém lese v Karviné a pamatuje napoleonské války. Dnes už je přes třicet pět metrů vysoký a obvod má skoro pět metrů. „Tento les byl do roku 1989 vojenským prostorem, byla tu protiraketová základna. Veřejnosti byla celá lokalita nepřístupná, navíc vedla lesem státní hranice s Polskem, takže veřejnost sem opravdu neměla přístup. Proto tento les zůstal v téměř přirozené podobě zachován,“ uvedla Ivana Smýkalová z odboru rozvoje karvinského magistrátu.

Jeho bukvice chtějí lesníci dál využívat. Rozmnoží ho tak ve svém původním prostředí.  Podobných stromů je totiž v regionu jen málo.

Do finále soutěže se kromě karvinského buku dostalo ještě dalších jedenáct stromů. Nejstarší z nich má 800 let. Je to Vejdova lípa z Pastvin v Pardubickém kraji.

Hlasování je zpoplatněno, jedná se o charitativní projekt a peníze jsou použity na péči o stromy.

Lidé mohou pro svého favorita hlasovat pomocí DMS od 15. června. Soutěž pak končí 10. října.