Pacient nakažený klíšťovou encefalitidou leží v opavské nemocnici

Opava – Infekční oddělení Slezské nemocnice v Opavě přijalo v těchto dnech prvního letošního pacienta nakaženého klíšťovou encefalitidou. Mladý muž z Krnovska si z lesa přinesl až několik desítek klíšťat, minimálně jedno z nich bylo infikované a přivedlo ho do opavské nemocnice. Projevy nemoci jsou ale podle lékařů mírné, šance na uzdravení je tak vysoká.

Až padesát případů klíšťové encefalitidy vyléčí ročně na infekčním oddělení opavské Slezské nemocnice. Před pár dny na jejich lůžkovém oddělení skončil první letošní nemocný s touto diagnózou, jeho stav ale není vážný.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Třiatřicetiletý pacient byl podle svých slov infikován pravděpodobně během třídenní brigády v lese.

Encefalitida se může projevit sedm až čtrnáct dní po přisátí infikovaného klíštěte. Její příznaky nejprve vypadají jako běžná chřipka, po několika dnech se ale prudce zhorší.

„Základem léčby je klidový režim na lůžku, někdy musíme podávat léky proti otokům mozku, léky proti bolesti hlavy, vitamíny,“ uvedla Jana Macurová, zástupce primáře Infekčního oddělení Slezské nemocnice Opava.

Proti této nemoci je přitom na rozdíl od lymské boreliozy možné nechat se očkovat. Názory na preventivní očkování se ale různí.  

V Moravskoslezském kraji je podle webu klíště.cz nejhorší situace na Karvinsku. Tam počet nakažených klíšťat přesahuje dvacetiprocentní hranici. Na druhém místě je potom Jesenicko a Bruntálsko.