Berdych i Kvitová znají své soupeře pro první kolo French Open

Paříž - Těžký los má tenista Tomáš Berdych na letošním grandslamovém Roland Garros. Ruka loňské vítězky dvouhry žen Marie Šarapovové rozhodla o tom, že pátý nasazený Čech se v 1. kole utká s domácím Gäelem Monfilsem, bývalým sedmým hráčem světa, který dostal do soutěže divokou kartu. Petra Kvitová má za soupeřku rovněž domácí hráčku, utká se s Arvene Rezaiovou.

Šestý hráč světa Berdych má za sebou před French Open dvě semifinále na turnajích série Masters v Madridu a Římě a souboj s Monfilsem, kterého ve všech třech předchozích zápasech porazil, bude na úvod náročný. Francouz hrál loni v Paříži čtvrtfinále a v květnu vyhrál challenger na antuce v Bordeaux.

V případě postupu může Berdych narazit na Lotyše Ernestse Gulbise, který loni českou jedničku porazil v 1. kole Wimbledonu. Letos v Marseille nad ním vyhrál Berdych až po třísetovém boji. Při postupu až do čtvrtfinále by Berdych teoreticky hrál s Rogerem Federerem ze Švýcarska a v semifinále se Španělem Davidem Ferrerem. Radek Štěpánek bude hrát s Australanem Nickem Kyrgiosem a Lukáši Rosolovi a Janu Hájkovi vzejde soupeř pro 1. kolo z kvalifikace, která končí dnes.

Nasazené hráče losovala Šarapovová, ženy „rozdělil“ do pavouka sedminásobný vítěz dvouhry Nadal. Díky němu bude hrát Kvitová s Rezaiovou (187. WTA), s kterou jediné vzájemné utkání v Montrealu 2010 prohrála. Klára Zakopalová má za soupeřku Estonku Kaiu Kanepiovou, Andrea Hlaváčková svěřenkyni Martiny Hingisové Anastasii Pavljučenovovou z Ruska. V soutěži mužů je jisté, že nedojde na finále mezi Nadalem a prvním hráčem světa Novakem Djokovičem, protože oba se mohou střetnout už v semifinále.