Lidé si už na mě zvykli, říká inspektor veřejného pořádku z Tišnova

Tišnov – Už více než rok dohlíží na pořádek v ulicích Tišnova Miroslav Kettner. Nejedná se ovšem o městského strážníka, ale o takzvaného inspektora veřejného pořádku. Ten má za úkol kontrolovat dodržování městských vyhlášek a úzce spolupracuje i s oddělením státní policie v Tišnově.

Miroslav Kettner je bývalý pražský policista. Už od května minulého roku ale působí v Tišnově jako inspektor veřejného pořádku. V práci sice nenosí zbraň, ale respekt u obyvatel Tišnova si získal i tak. „Lidé si na mě už zvykli. Myslím si, že je to díky vzájemnému respektu. Nejtypičtější tišnovský problém je parkování kvůli nedostatku parkovacích míst. Další oblastí je zabezpečení veřejných prostranství. Ať už to jsou neukáznění pejskaři, kteří po svých psech neuklízí exkrementy, nebo opilci na ulicích. Ti zase porušují městskou protialkoholní vyhlášku,“ řekl Kettner.

O tom, že se institut inspektora veřejného pořádku osvědčil, vypovídá neustále narůstající počet oznámení, které inspektor prověřuje. „Zejména v posledních měsících se na mě lidé obracejí velice často. Skoro bych řekl, že nestíhám vyhovět úplně všem, protože jsem na celý Tišnov sám,“ doplnil Kettner.

Hovoří inspektor veřejného pořádku Miroslav Kettner (zdroj: ČT24)

K zavedení institutu inspektora veřejného pořádku vedl tišnovskou radnici nedostatek peněz na zřízení městské policie. „V Tišnově máme oddělení státní policie, ale reagovali jsme na potřeby občanů. Ti si stěžovali, že nereaguje dostatečně pružně na jejich potřeby. Formu veřejného inspektora pořádku jsme zvolili kvůli velké finanční náročnosti technického zabezpečení městské policie. Inspektor nenosí střelnou zbraň a nemá speciálně vybavené auto,“ řekl místostarosta Tišnova Radovan Klusák (VV).

„Zatím jsme rádi, že občané na inspektora reagují kladně a my aspoň víme, kde má město své bolístky, kterým je potřeba se věnovat,“ doplnil Klusák. I přesto ale tišnovští radní do budoucna uvažují o tom, že by městskou policii založili.

Inspiraci pro zřízení místa inspektora si tišnovští vzali v nedaleké Kuřimi. Tam mají svého inspektora pořádku už deset let. „S prací našeho inspektora veřejného pořádku jsme velice spokojeni. Na druhou stranu ale nelze očekávat, že jeden člověk s omezenými pravomocemi může nahradit fungující sbor městské policie. Inspektor ale může odvést část práce městské policie a přitom náklady na něj jsou zlomkové,“ řekl starosta Kuřimi Drago Sukalovský (KOL). 

  • Inspektor veřejného pořádku spolupracuje s policisty i úředníky zdroj: ČT Brno
  • Podle slov inspektora si už Tišnovští na jeho práci zvykli zdroj: ČT Brno

Židlochovická městská policie hlídá ještě další tři obce

Bezpečnost svých obyvatel originálním způsobem řeší i na jiných místech v Jihomoravském kraji. V Židlochovicích měli také inspektora veřejného pořádku. Před deseti lety ho ale nahradila městská policie. „V Židlochovicích máme městskou policii už přes 10 let. Osvědčila se nám a obyvatelé se naučili využívat jejích služeb. Zvýšené náklady řešíme tak, že služby našich pěti strážníků využívají i obce Žabčice, Blučina a Vojkovice. Tím se i rozpočítají náklady, které vychází na jednu obec v řádu statisíců,“ uvedl starosta Židlochovic Vlastimil Helma (ODS).

V Ivanovicích na Hané do konce minulého roku řešili problémy se zvýšením kriminality tím, že přispívali vyškovským policistům, aby k nim zajížděli častěji. Teď mají vlastního strážníka i díky příspěvku provozovatele tamní čerpací stanice. Ta byla totiž v minulém roce několikrát přepadena.

V Bystřici nad Pernštejnem zrušili městskou policii kvůli velkým výdajům už před více než patnácti lety. Od roku 2008 hlídá ulice města najatá bezpečnostní agentura. „Jsme s hlídáním města bezpečnostní agenturou spokojeni. Standardně mají strážníci agentury dvě směny během týdne a o víkendu dohlížejí na bezpečnost ve městě hlavně v nočních hodinách. Když jsou nějaké mimořádné akce typu pouti, přiobjednáme si zajištění této akce u agentury. Stojí nás to kolem půl milionu korun ročně,“ řekl starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska (ČSSD).