Brněnská a Luhačovická přehrada lákají milovníky koupání na čistou vodu

Brno/Luhačovice – Pracovníci Povodí Moravy dnes opět vztyčili aerační věže, které pomáhají provzdušňovat vodu v Brněnské přehradě a brání tak přemnožení sinic. Díky patnácti věžím a řadě dalších opatření byla voda vloni nejčistší za několik let. Po dvouleté odstávce se na sezónu připravují také v okolí Luhačovické přehrady. Vloni se přehrada během léta teprve napouštěla, letos by už podmínky pro koupání měly být ideální.

Od roku 2009 zaplatili vodohospodáři za opatření, která měla Brněnskou přehradu zbavit sinic, více než 94 milionů korun. Úsilí přineslo svoje ovoce, vloni byla voda v přehradě nejčistší za posledních roky. Teď projekt Povodí Moravy vstupuje do druhé fáze. „V rámci druhé etapy projektu v letech 2013 až 2017 musíme zajistit udržitelnost dosažených parametrů kvality vody,“ popsal ředitel závodu Dyje z Povodí Moravy Jan Moronga.

V provozu proto nadále zůstanou aerační věže. Jejich úkolem je provzdušňovat sloupec vody a vytvářet tak prostředí, ve kterém se sinice nemohou masově množit.

Vodohospodáři budou také srážet fosfor, který do nádrže přitéká. „Od dnešního rána jsme zvedli dávky síranu železitého. Důvodem posílení dávky síranu jsou zvýšené hodnoty znečištění kvůli zvýšeným průtokům a trvalým srážkám v minulých dnech,“ vysvětlil generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Ředitel závodu Dyje Jan Moronga

"Poslední odebrané vzorky ze sedimentu nám ukazují zhruba 360 tisíc buněk sinic v jednom litru sedimentu. Před zahájením projektu v roce 2008 to bylo 42 milionů buněk. Je tedy vidět radikální snížení množství sinic, jejich počet poklesl zhruba o 98 procent."

Právě fosforečnany patří mezi důležité živiny pro sinice. Ročně do přehrady přiteče až 34 tun fosforu, více než sedmdesát procent se posbírá na posledních třinácti kilometrech řeky. Mezi největší znečišťovatele fosforem patřilo Nové Město na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem a Velká Bíteš. Síran železitý je při odbourávání fosforečnanů velice účinný, srazí až 96 procent fosforu.

Povodí Moravy počítá také s tím, že nadále bude monitorovat stav vody a sedimentů. V rezervě si vodohospodáři ponechávají možnost posbírat vodní květ z hladiny přehrady pomocí speciální lodě.

Ročně budou opatření stát devět až deset milionů korun, z vlastních zdrojů je zaplatí Povodí Moravy za pomoci dotací od Jihomoravského kraje a města Brna.

Znáte Prýgl story?

Letošní sezóna přinese pro Brňany i novinky. Povodí zpevnilo břehy přehrady a opravilo schody do vody v Rakovecké zátoce. Nový přístup k vodě je širší a místo osmi schodů jich zůstalo jen pět. „Schody budou bezpečnější. Tento úsek je často navštěvovaný turisty, proto jsme se rozhodli, že ho opravíme,“ řekla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Na necelých 600 metrech vodohospodáři také vysázeli nové stromy a z vody odstranili naplaveniny.

„Pro zájemce o projekt opatření na přehradě i o historii budování této stavby umístíme o prázdninách do hotelu Santon výstavu Prýgl story. V září se expozice přesune do budovy krajského úřadu,“ pozval Světlík.

Kvalitě vody v Luhačovické přehradě pomůže i čištění odpadních vod

Po letech, kdy se v Luhačovické přehradě v létě nedalo kvůli sinicím koupat, se letos rekreanti těší na novou sezónu s čistou vodou. V uplynulých dvou letech prošla nádrž velkou očistnou kúrou. Vodohospodáři z ní vytěžili bezmála tři sta tisíc metrů krychlových sedimentů.

Vodohospodáři investovali také do zpevnění břehů, vybudování stezky vedoucí okolo přehrady nebo do osvětlení.

S očekáváním vyhlíží letošní sezónu také hoteliéři i restauratéři, kterým se v uplynulých letech snížily zisky. Například hotel Adamantino byl o víkendu úplně plný. „Vloni jsme touto dobou měli jen třicetiprocentní obsazenost, letos už je to 70 procent. Rapidně to stouplo,“ pochvalovala si ředitelka hotelu Jana Tvarůžková.

I pro nedaleké Pozlovice je přehrada klíčovou položkou v rozpočtu. Aby se vrátila do povědomí turistů, investovaly Pozlovice bezmála 60 milionů korun - třeba do koupaliště nebo nových loděk.

Starostka Pozlovic Olga Tkáčová (nez.) o investicích do vybavení (zdroj: ČT24)

Čištění sinicemi zamořené Luhačovické přehrady začalo před letními prázdninami v roce 2011. Právě kvůli enormnímu množství nánosů se čištění přehrady protáhlo. Vodohospodáři totiž počítali s tím, že bude nutné odtěžit v uvozovkách jen 230 tisíc kubíků. Za vyčištění přehrady Povodí Moravy utratilo 146 milionů korun, samotná těžba sedimentů stála 125 milionů.

Brněnská a Luhačovická přehrada v UvR (zdroj: ČT24)