Policisté z Moravskoslezského kraje se vrátili z nasazení v povodňových oblastech v Čechách

Moravskoslezský kraj - Před několika hodinami se ze zaplavených oblastí v Čechách vrátilo čtyřicet dva policistů speciální pořádkové jednotky Moravskoslezského kraje. V Ústí nad Labem hlídali majetek povodněmi postižených lidí. Zachránili i lidský život.

V sobotu v osm hodin ráno odjeli zachraňovat do Ústí nad Labem. Čekaly je čtyři dny plného nasazení. Před odjezdem byli ještě plni energie.

Kolegové na místě se o ně postarali. Na svačinu ale leckdy nebyl ani čas. Střídali se po dvanáctihodinových směnách, ve dne v noci.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

„Jednalo se spíš o bezpečnostní akci, zabezpečení veřejného pořádku,“ uvedl  Ota Ostravský, policista speciální pořádkové jednotky.

Záchranářské obleky, motorový člun i termovce, to všechno pomáhalo policistům při zachraňování.

Pomohly také bohaté zkušenosti. Zasahovali v roce 1997 i před třemi lety při bleskových povodních na Novojičínsku. Tehdy z domů vytahovali živé i mrtvé. V Ústí nad Labem hlídali majetek. A nejen to. Jejich rychlá pomoc zachránila život podnapilému mladíkovi, který upadl do bezvědomí.

Pro některé ale práce nekončí. Milan Čižmár, i po čtyřech dnech ve vodě, slouží na základně až do sedmi do rána. Už teď se nejvíce těší na spánek.