Trať ze Šumperka do Koutů nad Desnou bude elektrifikována

Olomoucký kraj, Šumpersko - Stát vyhověl Svazku obcí údolí Desné a poskytne jim skoro půlmiliardovou dotaci. Osm obcí, kterým trať patří, by si elektrifikaci nemohly samy nikdy dovolit. Slibují si od ní rychlejší a hlavně plynulejší spojení s ostatními městy v Olomouckém kraji.

Malebnou trať v Jeseníkách v roce 1997 poničila povodeň natolik, že ji ministerstvo dopravy chtělo zavřít. Obce v údolí říčky Desné se proto tehdy spojily, trať koupily a zachránily.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Po šestnácti letech trať nejen funguje, ale dosavadní motoráčky na ní vystřídají elektrické vlaky a možná dokonce rychlíky.

Komplikované cestování se díky elektrifikaci změní. Lidé nebudou muset v Šumperku přestupovat, ale pojedou dál.

„Z Koutů nad Desnou bychom se mohli dostat vlakem za hodinu do Olomouce, pak není problém najít si tam zaměstnání,“ komentoval projekt Pavel Žerníček, předseda Svazku obcí údolí Desné.

I s tříkilometrovou odbočkou z Petrova nad Desnou do Sobotína měří Železnice Desná devatenáct kilometrů. Denně přepraví zhruba tisícovku cestujících.

Motoráčky trasu urazí za pětatřicet minut. Nově by to mohlo být téměř dvakrát rychleji. Navíc do budoucna obce plánují trať o necelý kilometr protáhnout. Vedla by tak až k lyžařskému areálu, který v Koutech funguje tři roky.

S elektrifikací by se mělo začít příští rok v červnu. Stavba by pak měla trvat asi rok. Bude stát čtyři sta padesát dva milionů korun a z pětaosmdesáti procent ji pokryjí evropské fondy, zbylých patnáct procent zaplatí stát.