Zlatá tretra začala

Ostrava - Do Ostravy míří světová atletická elita. Zlatá tretra, která má rozpočet kolem čtyřiceti milionů korun, patři k nejprestižnějším závodům na světě. Zhruba dvě stě padesát atletů je už v Ostravě. Na stadionu se dnes dolaďovaly poslední detaily.

Městský stadion ve Vítkovicích prošel právě kvůli atletickému mítinku Zlatá tretra rekonstrukcí za stovky milionů korun.

„Kapacita je devět tisíc sedících a šest tisíc stojících diváků. Po rekonstrukci je zbrusu nová tribuna pro pět tisíc dvacet sedících diváků, je krytá a je z ní krásný výhled na všechny discipliny, které se na stadionu konají. Nedílnou součástí rekonstrukce je dráha, která je zbrusu nová a podle ohlasů je velmi rychlá,“ informoval Oldřich Zvolánek, technický ředitel mítinku.

Reportáž Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)

Usain Bolt si letos nový rychlý povrch v Ostravě nevyzkouší. I tak se ale diváci mohou těšit na hvězdné obsazení mítinku.

„Jsme moc rádi, že přijela Yelena Isinbayeva. Její start je velkou vzácností, nebude mít moc startů na mítincích po Evropě, takže to je unikát. Také jsme rádi, že přijel Asafa Powel, Kenenisy Bekele, Sally Piersonová a mnozí další světoví atleti, ale nesmíme zapomenout ani na českou špičku, která má formu a možná se dočkáme Tretry, první po dlouhé době, kde bude víc než jedno české vítězství,“ uvedl Alfons Juck, sportovní manažer mítinku.

I stravování mají atleti zajištěno přímo na hotelu a ani ty největší hvězdy nemají na kuchaře zvláštní nároky.

„Za těch dvanáct let, které jsem tu zažil, byla jediná výjimka. Jedna americká sprinterka chtěla, abychom jí dovezli jídlo z McDonalda, ale to byla skutečně jediná výjimka. Všichni se stravují v jídelně. Mají tam těstoviny, ryby, bílé maso, červené maso, všichni si vyberou,“ uvedl Karel Tejkal, tiskový mluvčí mítinku.

Na stadion, kde se bude Zlatá tretra konat, to mají atleti z hotelu jen několik desítek metrů.

„Máme štěstí a je to výhoda ostravského mítinku. Přímo naproti stadionu je hotel, kde bydlí všichni atleti, takže odpadá komplikovaná doprava atletů na závody. Chodí pěšky,“ upřesnil Karel Tejkal.

Souboje diskařů a koulařů jsou na programu už dnes, hlavní program mítinku ale začne 27.6.2013 v 18:15.