V centru Ostravy ubude kasin

Ostrava - Zastupitelé Moravské Ostravy a Přívozu chtějí omezit počet kasin v obvodu. Reagují tak na to, že po zákazu heren a automatů před dvěma lety požádali někteří provozovatelé heren ministerstvo financí o licenci právě na kasina. Jejich rušení musí posvětit ještě městští zastupitelé při hlasování o nové vyhlášce omezující hazard.

Zrušení se týká i kasina na ostravském sídlišti Fifejdy. Přitom ještě před necelými dvěma roky tady byla herna.

Měnit herny na kasina začali jejich provozovatelé hned poté, co zastupitelé Moravské Ostravy hrací automaty v obvodu zakázali na konci roku 2011.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Provozovatelé se snaží zachránit, jak můžou, ale mezi hernou a kasinem v podstatě rozdíl není,“ uvedl Martin Svoboda z o.s. Občané proti hazardu.

Nové kasino ale povoluje samo Ministerstvo financí ČR bez vědomí obcí. Obvod tak nemá možnost kontrolovat jejich rozšiřování jinak než novou vyhláškou. Tu mění opět po dvou letech, kdy Moravská Ostrava zakázala v obvodu všechny automaty. Přesto tady videoloterijní terminály vábí gamblery dál. Rušit je začalo ministerstvo financí až po dubnovém verdiktu Ústavního soudu.

Změnu musí ještě potvrdit zastupitelstvo v novele vyhlášky o hazardu ve městě. Automaty by se pak neměly objevovat třeba v reprezentativních centrech i v obytných zónách. Záležet bude ale hlavně na obvodech.

„Tyto názory se nám v tuto chvíli shromažďují na magistrátu, my je budeme respektovat a zapracujeme je do vyhlášky,“ informoval Tomáš Petřík, náměstek primátora Ostravy.

Rozhodnout mají zastupitelé na svém zářijovém zasedání.