Levharti mají v olomoucké ZOO nový pavilon

Olomouc - Levharti v olomoucké zoologické zahradě mají nový domov. Asi před dvěma týdny se přestěhovali do moderního pavilonu, který byl dnes oficiálně představen návštěvníkům ZOO. V jednom z výběhů žije také teprve pětiměsíční mládě levharta mandžuského, které mělo dnes své křtiny.

Všechno pořádně prohledat a najít to nejlepší místo k odpočinku, to je úkol, který zaměstnává už několik dnů čtyři levharty mandžuské v olomoucké zoologické zahradě. Dnes se oficiálně stali obyvateli nového pavilonu, který vyšel na deset milionů korun. 

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

„Pavilon má v podstatě několik částí, je tvořen z vnitřních ubikací a z venkovních výběhů,“ uvedl Jaroslav Štěpán, architekt nového pavilonu. 

„Je to pavilon, který byl koncipován už od samého začátku pouze pro levharty mandžuské, protože se jedná o jeden z nejohroženějších druhů zvířat na naší planetě,“ informoval Radomír Habáň, ředitel Zoologické zahrady Olomouc.

Olomoucké zoologické zahradě se podařilo za posledních dvanáct let odchovat jedenáct mláďat levhartů. To poslední se tady narodilo v únoru a dnes se křtilo.

Dostalo jméno Mia, bylo pokřtěna ošetřovateli. 

V zoologických zahradách na celém světě se chovají jen dvě stovky levhartů mandžuských. Na Dálném východě, kde žijí ve volné přírodě, je jich pouze třicet.