Škromach: Rusnokova vláda může být cestou k předčasným volbám

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se v pořadu Hyde Park vyjádřil k řadě aktuálních politických témat. Mimo jiné hájil smysl Rusnokovy vlády jako možné cesty k vyvolání předčasných voleb. Podle Škromacha si ČSSD jednoznačně přeje změnu ve vedení státu a za první krok k jejímu uskutečnění označil fakt, že prezident Miloš Zeman nepověřil sestavením nové vlády Miroslavu Němcovou z ODS, ale právě Jiřího Rusnoka. Zároveň vyjádřil naději, že i TOP 09 nyní po rozpuštění vlády a uvědomění si vážnosti situace změní svůj současný postoj a podpoří rozpuštění sněmovny jako nečistší a nejrychlejší krok k vyvolání předčasných voleb. Ty by pak mohly být koncem září nebo začátkem října. Zdeněk Škromach také naznačil, že pokud by neprošly předčasné volby a rozpuštění sněmovny a Rusnokova vláda by nezískala důvěru, měla by mít právě ČSSD jako vítěz předchozích voleb právo na druhý pokus o sestavení vlády.

Zdeněk Škromach rovněž odmítl názory, že prezident Zeman některými svými kroky „

„rozkládá“ ČSSD. Podle něho pověření Jiřího Rusnoka sestavením vlády není ze strany prezidenta pokusem o štěpení ČSSD. Tyto úvahy označil za „zbožná přání“ pravicových komentátorů a některých deníků. „Sociální demokracie je dnes daleko jednotnější a pevnější než byla kdykoli v minulosti, protože si uvědomuje, že je jedinou akceschopnou stranou, která je schopná převzít zodpovědnost v této zemi,“ řekl v Hyde Parku Zdeněk Škromach. Odmítavě se v této souvislosti postavil i k myšlence jakýchsi mocenských „hrátek“ pana prezidenta, jejichž cílem je ovlivnit nadcházející předčasné nebo řádné volby. „Tahle vláda má být dočasnou vládou do předčasných voleb,“ ocitoval Škromach vyjádření prezidenta Zemana při jmenování Jiřího Rusnoka premiérem. „Ke změně na postu premiéra došlo, víc Miloš Zeman udělat nemohl a teď je to v rukou poslanců,“ ohodnotil prezidentovy kroky Zdeněk Škromach. 

V další části pořadu Škromach označil za mylnou myšlenku, že „nově se tvořící vláda je výkladní skříní strany SPOZ“. ČSSD podle něho nemá strach z SPOZ a upozorňuje, že „čím více o této straně mluvíme, tím větší význam jí dáváme“. Za nejvýznamnější soupeře ČSSD označil ODS a TOP 09 na pravici a KSČM na levici. Podle něho je ČSSD natolik silná a sebevědomá strana, že se nemusí bát žádné politické strany, a to ani v příštích volbách. Ty by pak zklidnily situaci, znovu rozdaly karty, a potvrdily tak vládu lidu. Zdeněk Škromach odmítl hlasy vybízející některé členy ČSSD v souvislosti s jejich angažmá v Rusnokově vládě k odchodu ze strany. Za rozumné a přijatelné řešení označil pozastavení členství po dobu jejich ministerského působení, což se také již ve dvou případech stalo. Připustil však, že na toto téma existují v ČSSD různé názory. 

Zdeněk Škromach v závěru důrazně odmítl jako urážlivé vyjádření vedoucího kanceláře prezidenta Vratislava Mynáře o „slabém a nevýrazném“ předsedovi ČSSD. Doporučil mu, aby se věnoval své úřednické funkci na Hradě a nevstupoval do politiky. Mynářův výrok Škromach nespojuje s osobou prezidenta Miloše Zemana, který pro vyjádření svých názorů takový způsob nepotřebuje. Toto osobní napadání je podle něho zcela zbytečné a nemá cenu se do podobných výpadů pouštět. "ČSSD má takového předsedu, jakého si zvolila, a strana dnes za svým předsedou stojí,“ uzavřel Zdeněk Škromach v Hyde Parku své vystoupení.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)