Léto přitáhlo kulturu do ulic

Brno – Kultura o prázdninách - to už dávno nejsou jen festivaly a letní kina. Do netradičních prostor pod širým nebem se v létě přesouvají i divadla nebo třeba tančírny. Brňané se mohou v parcích vlnit v rytmu swingu nebo tanga.

Každou středu v podvečer rozeznívá kolonádu v brněnských Denisových sadech zvuk swingu. Do prostor altánu a přilehlého parku se tam na léto přestěhovala swingová tančírna. „Pravidelně je tady kolem třicítky lidí. Chodí sem i veřejnost, takže pokaždé je tu někdo nový,“ vysvětlila taneční lektorka Pavlína Grombiříková.

Kdo si mezi zkušenými tanečníky neví rady, může počkat na pomoc lektora. „Každou hodinu děláme krátkou výuku, aby si i kolemjdoucí mohli něco vyzkoušet,“ dodala Grombiříková. 

Swingové středy na Petrově se konají každý středeční večer od 19:00 do 23:00.

Swingový rytmus i tentokrát nalákal několik kolemjdoucích. „Jsme tu dnes poprvé a cítíme se tu moc dobře. Možná začneme chodit pravidelně,“ svěřil se mladý pár. „Jsem z toho nadšená, protože si myslím, že ten prostor konečně dostal nějakou atmosféru, koncept. A hlavně to tu ožilo. Lidi chodí kolem, dívají se, ptají se, tak to má být,“ chválila si atmosféru další návštěvnice tančírny.

Tanečníky táhne do ulic nejen pěkné počasí, ale i chuť dostat se mezi lidi a k tanci nadchnout i někoho dalšího. „V Brně se netančí jen swing, ale taky salsa. Tančit ven chodí i ldé, kteří dělají street dance. Čím víc toho bude, tím líp, protože tím víc lidí pak tančí,“ vysvětlila lektorka Grombiříková.

NO COMMENT: Letní swingová tančírna pod Petrovem (zdroj: ČT24)

Komu nevyhovuje swing a raději by zkusil vášnivé tango, může přijít jednou za dva týdny na nádvoří Místodržitelského paláce. Zdejší tančírna nabízí i instruktážní lekce tanga, kde si začátečníci mohou zdarma vyzkoušet své pohybové dovednosti.

Taneční večery na nádvoří Místodržitelského paláce se konají každé druhé úterý od 19:00 (tj. 2. 7., 16. 7., 30. 7. a 13. 8., 27. 8.).

  • Tančírna tanga na nádvoří Místodržitelského paláce v Brně zdroj: ČT Brno
  • Tančírna tanga zdroj: ČT Brno

Divadlo i hudba pod letním nebem

Divadla mají divadelní prázdniny, v mnohých z nich proto probíhají rekonstrukce nebo úklid. Městské divadlo Brno vítá o prázdninách své diváky na letní scéně Biskupský dvůr. Aby areál divadla na Lidické nezel prázdnotou, promítá na nádvoří alespoň letní kino. Vlastní letní scénu má i brněnské divadlo Radost.

  • Letní scéna městského divadla na Biskupském dvoře zdroj: ČT Brno
  • Letní shakespearovské slavnosti na Špilberku zdroj: ČT Brno

Letní kino a výtvarné workshopy doplňují i nabídku Moravské galerie v Brně, která hostí už zmíněnou tančírnu tanga. Barevná dopoledne vždy ve čtvrtek umožní návštěvníkům poznat galerii prostřednictvím vlastní výtvarné aktivity, letní kino na nádvoří začne promítat od srpna, a to vždy v neděli večer.

Nádvoří Staré radnice rozeznívají už od půlky června koncerty v rámci přehlídky Brněnské kulturní léto. Vždy ve středu od 19:30 vystoupí na nádvoří některá z pozvaných kapel. Brňané se mohou těšit ještě na koncerty Mr. Swing Big Band, Roberta Křesťana nebo třeba Marty Topferové.

Program Brněnského kulturní léta najdete zde.

Rušno bude i na Velkém nádvoří hradu Špilberk. Od 18. července do 6. srpna se zde konají představení Letních shakespearovských slavností. Od 16. srpna je pak vystřídají čtyři koncerty mezinárodního hudebního festivalu Špilberk. Přehlídka je široce rozkročena mezi klasikou v podobě Verdiho Requiem a moderní hudbou, kterou na festivalu reprezentuje koncertní provedení Webberova nejúspěšnějšího muzikálu Jesus Christ Superstar.

Program mezinárodního hudebního festivalu Špilberk najdete zde.

  • Mezinárodní hudební festival Špilberk zdroj: ČT Brno
  • Mezinárodní hudební festival Špilberk zdroj: ČT Brno

Přehled letních kin a jejich program

Evergreenem prázdninové zábavy jsou letní kina. Na jižní Moravě mohou diváci zajít do letního kina například ve městech Boskovice, Hrušovany nad Jevišovkou, Ivanovice na Hané, Hostím, Jiřice u Miroslavi, Kyjov, Lysice, Oslavany, Rohatec, Tišnov, Veselí nad Moravou, Židlochovice nebo na Vranovské pláži. V Brně promítá filmy pod širým nebem například Letní kino Na Dobráku, Letní kino v Divadelním dvoře či Letní kino na Riviéře.

Na Zlínsku nabízejí letní filmové večery například na tvrzi Hluk, ve Slavičíně nebo ve zlínském letním kině Smetanovy sady.