Roman Šedina vystavuje v ostravské Industrial Gallery

Ostrava - Špičkový designér dekorativního porcelánu a keramiky Roman Šedina představuje svou novou kolekci v ostravské Industrial Gallery. Právě pro ni exkluzivně navrhl sérii s názvem „Aristocraft“. Keramické vázy a poháry jsou výjimečné svou rozměrností i technikou.

K vidění jsou mísy na jednohubky, vázy pro skutečné květiny, poháry, ze kterých se i přes jejich velikost dá opravdu napít. Roman Šedina věci jen nenavrhuje. Na vlastní kůži zkouší jejich funkčnost. A sám je vyrábí tou nejstarší technikou.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

„Mám předpřipravenou skicu poháru a až na hrnčířském kruhu dolaďuji tvary a rozmístění dekorace,“ uvedl Roman Šedina.

Co objekt, to originál. Vytváří zásadně malé, limitované série. Už jen proto, že vyrobit takové svérázné tvary je nesmírně náročné.

„Reaguji tím na levnou produkci z Asie, což nezatracuji, ale má to jiný význam. V rámci toho, co děláme my tady a chceme zachovat tradice, tak se to může dělat jedině touhle formou,“ komentoval svou tvorbu Roman Šedina.

Svému oboru dělá jen čest. Má na svém kontě prestižní ceny i spolupráce s předními evropskými firmami. Jeho realizace jsou zastoupeny ve sbírkách po celém světě. Když založil vlastní značku nekonvenčního porcelánu, bylo mu sotva dvacet šest let.

„Od rána do večera nad tím přemýšlím, neustále beru něco do ruky. Je to profesionální deformace. Řeším neustále tvary, jak namíchat glazury atd. Když to chcete dělat opravdu naplno, tak vám to sebere všechen čas, jinak to nejde. Hlavně tomu musíte věřit, a když tomu věříte vy, tak tomu věří i ti ostatní.“

V sérii Aristocraft hodlá Roman Šedina pokračovat. Poháry a vázy doplní ještě svícny, talíře o průměru až jednoho metru nebo konferenční stolečky.