V Olomouci se cizinci učí česky. Začíná škola slovanských studií

Olomouc – V Olomouci začala Letní škola slovanských studií. Do lavic letos usedne více než osm desítek studentů z celého světa. Během příštích tří týdnů budou na půdě Univerzity Palackého pronikat do tajů českého jazyka.

Studium češtiny si letos nenechalo ujít 84 studentů z 25 zemí. V ulicích města tak mohou Olomoučané potkávat studenty z Kamerunu, Malty či Japonska. Největší zájem měli letos Francouzi. Řada studentů se Letní školy slovanských studií v hanácké metropoli účastnila už v minulých letech. „Rekordmanem je student z Japonska, který letos přijede pošesté. Pokroky u něj zaznamenáváme, dá se říci, že první tři roky se rozkoukával, teď už je to lepší,“ upřesňuje ředitel Letní školy slovanských studií Petr Pořízka.

Letní škola slovanských studií
Zdroj: ČT Ostrava/Igor Šefr

Účastníci jsou často studenti bohemistiky či slavistiky nebo tlumočníci. Do Olomouce přijíždějí i zájemci, jejichž předci pocházejí z České republiky, nebo lidé, kteří v Česku studují nebo chtějí studovat. Nejstarší letošní účastník má 64 let a je z Vietnamu, nejmladšímu je patnáct a přijel z Jižní Koreje. „Studenty čeká registrace, projít musejí také rozřazovacími testy, které určí, zda je zařadíme mezi začátečníky či pokročilé. Samotná výuka začne naplno od pondělka," uvádí ředitel Letní školy slovanských studií Petr Pořízka.

Letní škola slovanských studií
Zdroj: ČT Ostrava/Igor Šefr

Se záludnostmi gramatiky se budou studenti v prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého v Konviktu vypořádávat na čtyřech úrovních pokročilosti. Kromě jazykové konverzace se budou seznamovat s českou literaturou, historií i kulturou. Doplnit vzdělání si budou moci i v kurzech ruského a polského jazyka.

Letní škola slovanských studií
Zdroj: ČT Ostrava/Igor Šefr

Také letošní ročník Letní školy slovanských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého bude mít doprovodný program. Jeho součástí bude několikrát týdně promítání českých filmů, o víkendech se budou moci účastníci vydat například do ostravských hutí a tamní Stodolní ulice, ale i do Prahy či do Moravského krasu. Studenty čeká také týdenní divadelní workshop za účasti herců Moravského divadla se závěrečným představením.