Rasisty neřeším, říká zpěvačka kontroverzního songu Tohle je Brno

Brno - Přes 200 tisíc shlédnutí a stovky, možná tisíce rasistických komentářů - videoklip Tohle je Brno nadšenců ze serveru Prigl.cz vyvolal mezi Brňany obrovské kontroverze. Umělci zachytili život v ulicích Brna a tak má ve videu důležité místo i romská komunita. Právě jejich záběry anonymní kritiky na internetu pobouřily. Komentáře jsem si četla, ale nic si z nich nedělám, tvrdí mladá romská zpěvačka Mária Bikárová, která song nazpívala společně s Tommy Hazem.

"V Brně se mísí všemožný rasy a z týhle mísy vznikaj' krásy. Z týhle krásy se linou noty, cigánský hlasy a ostrý beaty," zpívá Mária Bikárová v refrénu písně obklopená Romy, kteří žijí v Bratislavské ulici a okolí.

Klip se na internetu objevil v neděli 7. července a okamžitě vyvolal obrovské emoce. Pod videem hromadně přibývaly komentáře, většinou s rasistickým podtextem. Správci webu mají plné ruce práce ještě dnes, aby nevhodné poznámky včas skryli před zraky veřejnosti. „Beru to s nadhledem, nic si z toho nedělám. Je to jejich názor,“ řekla mladá zpěvačka.

Videoklip se na veřejnost dostal ve chvíli, kdy rasové nepokoje rozdmýchávají už několik týdnů vášně v Českých Budějovicích. Přemýšleli jeho tvůrci o posunutí termínu zveřejnění? I to prozradí Mária Bikárová ve videorozhovoru.

Rozhovor se zpěvačkou Máriou Bikárovou (zdroj: ČT24)