Lounský Spolek paní, dam a dívek předváděl ruční práce

V pátek 19. června se na dvoře lounské knihovny uskutečnila další zajímavá prázdninová akce. Spolek paní, dam a dívek při Městské knihovně v Lounech tam předváděl a také učil vše, co se dá vyrobit z přírodních materiálů. A tak bylo k vidění, jak vzniká papírová květina, z různých obalů od čajů zajímavé mozaiky, ze dřevěných špejlí okrasný obal na květináč a podobně.

Jak jsem se dočetl na webu Městské knihovny, Spolek paní, dam a dívek vznikl právě v Městské knihovně Louny v říjnu 2007. Snaží se dětem i dospělým přiblížit naše české tradice. Pro děti se každý rok pořádají Vánoční dílny, Velikonoční dílny a tradiční masopust s průvodem a masopustním pohoštěním.

Dámy ze spolku vydaly tři kuchařky (Kuchařku vyzkoušených receptů, Velikonoční kuchařku a Letní kuchařku). Činnost spolku se netýká pouze tradic a vaření ale i jiných aktivit, např. ručních prací. Probíhají různé výtvarné dílny (patchworkové dílny, zdobení textilu, výroba šperků, pletení z papíru atd.). Dámy také pořádají různé výstavy a zapojují se do různých projektů (např. Zelený koberec pro Afghánistán).