Extrémisté míří do Vítkova. Policie chystá mimořádná opatření

Vítkov – Moravskoslezská policie se připravuje na sobotní pochod extrémistů ve Vítkově na Opavsku, který vyhodnotila jako mimořádně rizikový. Pochod městem namířený proti romské kriminalitě ohlásil na vítkovském úřadu někdejší aktivista Dělnické strany, nyní zástupce skupiny Čeští lvi Pavel Matějný. Do Vítkova se zároveň chystají i romští aktivisté.

Extrémisté si v době rostoucího mezietnického napětí a nepřátelství společnosti vůči Romům, které v poslední době eskalovalo v Duchcově a v Českých Budějovicích, provokativně vybrali k protestům Vítkov, ve kterém rasisté před čtyřmi roky napadli romskou rodinu. Zápalnými láhvemi zapálili dům plný lidí, ve kterém málem uhořela dvouletá romská holčička Natálie. Trasa pochodu vede i kolem vypáleného domu.

Jak informuje vedení města Vítkov na svých webových stránkách, pochod povolilo, pouze omezilo dobu trvání.

„Nelze vyloučit eskalaci násilí. Apelujeme na občany, aby se vyhnuli zbytečným konfliktům a respektovali pokyny policistů,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Doplnila, že vedení policie akci nepodceňuje z několika důvodů.

„Vzhledem k okolnostem, předchozím událostem na jihu a severu Čech, vzhledem k žhářskému útoku v roce 2009 v ohlašovateli zvolené lokalitě a dalším zjištěným informacím, věnujeme shromáždění mimořádnou pozornost,“ řekla Holčáková. „Nebudeme tolerovat jakékoliv vyprovokované násilí a podněcování etnické nesnášenlivosti či rasismu,“ prohlásila. Podotkla, že není vyloučeno, že se do Vítkova chystají i aktéři nepokojů v Duchcově a Českých Budějovicích.

Mluvčí nespecifikovala, kolik policistů do Vítkova šéfové policie nasadí, ale uvedla, že půjde o větší množství lidí, a to nejen z Moravskoslezského kraje. „Situaci bude monitorovat také vrtulník. Rovněž na příjezdových komunikacích a dalších místech budeme provádět kontroly,“ řekla Gabriela Holčáková.

Policie nabádá obyvatele městečka k pochopení a k rozumu. „Předešlé události v zemi, ať na jihu či severu Čech, přinesly i zkušenosti, že se vyhrocených a nebezpečných situací účastnili i rodiče s malými dětmi, senioři, lidé se zdravotním omezením a další přihlížející, kteří si neuvědomovali rizikovost situace a možnost zranění,“ uvedla policejní mluvčí. Dodala, že například lidé s malými dětmi zůstávali v demonstrujícím davu, i když do něj či nad ním létaly různé předměty. „Není vyloučeno, že agresoři zaútočí z davu, aby znesnadnili zákrok policie a využili anonymity davu k úniku,“ vysvětlila.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Na sobotu se připravuje i vedení města. Vyzývá obyvatele, aby neparkovali v ulicích, kterými má pochod jít, aby odstranili z trasy i motorky či popelnice. V pohotovosti budou strážníci i úředníci z radnice. Přijet mají totiž stovky demonstrantů. Vítkovští Romové se podle šéfa sdružení Vzájemné soužití Kumara Vishwanathana nechtějí do případných konfliktů jakkoliv zapojovat a někteří se údajně chystají odjet z města.