Dvě obce na Přerovsku se konečně dočkaly obchvatu

Domaželice a Čechy – Stavba za celkem tři sta sedmdesát milionů korun už je skoro hotová. Obce si od ní slibují klid a hlavně bezpečí pro obyvatele. Vedení kraje ale přiznává, že v budoucnu chce spíš investovat do oprav stávajících cest, než do budování nových.

Prach, otřesy, hluk, k tomu škola, která stojí hned u silnice, to vše bude brzy minulostí. V Čechách a Domaželicích si můžou konečně oddychnout. Už za dva měsíce budou auta jezdit po obchvatu.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„Podle měření, které provedl místní občan, projelo po komunikaci asi sedm tisíc vozů za den, z toho polovina byla nákladní vozidla,“ uvedl Lubomír Michálek, starosta Čechů.

Stavbaři při budování obchvatu využili násep, který se začal stavět po 2. světové válce. Už tehdy tudy měla vést cesta z Přerova směrem na Valašské Meziříčí.

„Celá trasa byla vedena tak, aby běžela protektorátem a nebyla na německém území. O to méně materiálu se sem muselo navézt,“ informoval hlavní stavbyvedoucí Michal Friedlaender.

Silnice se začala stavět loni v březnu a navazuje na obchvat Želatovic. V budoucnu by měla ulevit ještě minimálně Dřevohosticím a Turovicím. Pokračovat bude po stávající komunikaci ve směru na Bystřici pod Hostýnem.

Vedení kraje ale přiznává, že prioritou je spíš oprava stávající sítě silnic než stavění nových.

„Pořád budu zdůrazňovat, že jsme přebírali komunikace od státu s deficitem dvacet miliard, a to jsou deficity na stavu vozovky stávající,“ uvedl k problematice hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Přestože obchvat měří jen čtyři kilometry, jeho konečná cena se vyšplhá na tři sta sedmdesát milionů korun a jedná se tak o největší dopravní investici ve dvanáctileté historii Olomouckého kraje.