Ostravští policisté obvinili první tři útočící radikály. Hrozí jim vězení

Ostrava - Policisté obvinili z výtržnictví, násilí proti úřední osobě i hanobení rasy první tři lidi, kteří při sobotní protiromské demonstraci v Ostravě útočili na policisty. Ti se snažili předejít a zabránit konfliktům s romským obyvatelstvem, proti kterému srocující se radikálové protestují v Ostravě i v dalších městech republiky.

Obviněných bude více

Během potyček, kdy se radikálové odklonili od plánované trasy ostravského pochodu a snažili se dostat do silně romského Přívozu, policisté zatkli celkem šedesát dva lidí. Ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková uvedla, že podezřelých i obviněných bude více. „Provádíme další prověřování sobotních událostí, analyzujeme natočená videa. Počty obviněných se budou s velkou pravděpodobností postupně zvyšovat,“ potvrdila Holčáková. Dodala, že u několika desítek podezřelých půjde jen o přestupek.

Nechal jsem se strhnout, promiňte

Dvěma ze tří prvních obviněných je teprve dvacet let. Jeden mladík házel na policisty kamení, několik mužů také zasáhl, odmítal poslechnout výzvy, aby toho nechal. Policie mu zabavila také boxer a mobilní telefon, kterým si střety natáčel. „Muž uvedl, že šel na demonstraci ze zvědavosti, avšak nechal se strhnout atmosférou a davem. U výslechu řekl, že toho lituje a omlouval se,“ popisovala Holčáková a dodala, že mu hrozí až šestielté vězení. Je obviněný z výtržnictví a násilí proti úřední osobě.

Druhý obviněný mladík kopl policistu do štítu. „Na policisty také křičel a ptal se, proč chrání minoritní část obyvatel,“ doplnila Holčáková.

Hanobení národa, rady, etnické nebo jiné skupiny

Třetímu obviněnému je padesát dva let. Ten byl podle policistů velmi vulgární a křičel na ně nadávky, kvůli kterým je obviněný nejen z výtržnictví, ale také z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny. Protože už byl odsouzený za výtržnictví, hrozí mu teď až tři roky vězení.

Bezpečnostní akce v Ostravě se v sobotu účastnilo asi tři sta policistů. Radikálované útočili kamením, házeli dýmovnice, rozbušky, převraceli popelnice. Holčáková uvedla, že dvacet jedna policistů utrpělo nějaké zranění. Blíže to zatím nerozvedla.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)