Za špachtli zapomenutou v pacientce nikdo nemůže

Brno – Krajský soud v Brně dnes řešil případ pacientky, které po operaci zůstala v břiše zapomenutá špachtle. Žena trpěla obrovskými bolestmi, na omyl se přišlo až po pěti měsících. Okresní soud už v březnu zprostil obžaloby dvě sestry a operatéra, vinu ale přiřknul sestře Lence Šicové. Tu dnes ale osvobodil krajský soud. Rozhodnutí soudu je podle soudkyně Světlany Bartošové konečné.

Případ zapomenuté špachtle, která po operaci zůstala v břišní dutině pacientky Zdeňky Kopečkové, zaměstnává tuzemské soudy už několik let. Po soudních tahanicích, kdy se případ v roce 2011 vrátil zpět od Krajského soudu v Brně k Okresnímu soudu Brno-venkov, skončil spor letos v březnu novým rozsudkem. Tři lidé byli zproštěni obžaloby – podle verdiktu nechyboval operující lékař Aleš Soukal, instrumentářka Dana Staňková ani dříve k podmínce odsouzená sestra Romana Hanušová.

Vinu, i když bez trestu, tehdy soud přiznal pouze druhé obžalované sestře, Lence Šicové. Podle soudkyně se sestra provinila tím, že neprovedla početní ani vizuální kontrolu nástrojů a tím nezkrátila utrpení pacientky. 

Při dnešním líčení ale verdikt smyl vinu i z Šicové. Soudkyně brněnského krajského soudu Světlana Bartošová svůj verdikt zdůvodnila tím, že zdravotnický personál neporušil žádný zákon, nedošlo totiž k úmyslnému ani nedbalostnímu ublížení na zdraví, pacientka nemá žádné trvalé následky. Žalobci se navíc nepodařilo určit, kdo nástroj v těle pacientky zapomněl.

Na snímku zleva chirurg Aleš Soukal, Lenka Šicová, Dana Staňková a Romana Hanušová
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

„Moje klientka neměla před tímto soudem stanout ani na počátku soudního řízení. Protože pracovnice, která není členkou operačního týmu a není na operačním sále, těžko může ovlivnit průběh operace a přinutit někoho z lékařů, aby se vrátil ke své pacientce jen proto, že chybí nějaký nástroj. Pokud by to udělala, tak by ji její nadřízený určitě poslal, ať nástroj hledá někde jinde, ale ne u operatérů,“ reagoval na osvobozující verdikt obhájce Lenky Šicové Zdeněk Bařina.

„Jsem rád, že to tak dopadlo, ale v člověku to zůstane napořád. Člověk si neuvědomuje, že po těžkých letech studia a dalších čtyřiceti letech praxe, že může tím, že jde na sál, páchat trestný čin. Bohužel různá média z toho měla senzaci, ale pro naše oddělení a pro mě osobně to bylo neštěstí,“ reagoval po vynesení pravomocného verdiktu operující lékař Aleš Soukal.

V pacientce zůstala osmadvaceticentimetrová špachtle 

Zdeňka Kopečková podstoupila v říjnu 2009 v ivančické nemocnici gynekologický zákrok. Operace se zkomplikovala a v nastalém zmatku zůstal v  břišní dutině pacientky zapomenutý jeden z chirurgických nástrojů – 28 centimetrů dlouhá špachtle. 

K čemu při operaci slouží tzv. špachtle?

Odborný termín pro nástroj, který v těle pacientky zůstal, je ekartér. Operatéři si pomocí něho vytvářejí v těle prostor pro chirurgický zákrok. Jde o vůbec největší nástroj, který lékařům pomáhá zpřehlednit operační pole.

Když se pár dní po operaci při jiném chirurgickém zákroku přišlo na to, že špachtle mezi nástroji chybí, došly zdravotní sestry k názoru, že se musela omylem vyhodit. Při komplikované operaci paní Kopečkové nebyl podle instrumentářky čas počítat nástroje, k nimž tehdy ani neexistoval seznam. 

Na chybu lékaři nepřišli i přesto, že si pacientka stěžovala na velké bolesti a opakovaně se dožadovala rentgenového snímku. Od lékařů se ale dočkala jen doporučení, aby si vzala lék proti bolesti a nenechala se zbytečně ozařovat rentgenem. „Když mě primář viděl, tak mi říkal - paní Kopečková, já když vás vidím, tak jsem z vás už hotový. Bránila jsem se, že nejsem žádný hypochondr,“ svěřila se už dříve Zdeňka Kopečková. Než se přišlo na to, že pacientka v břiše nosí téměř třicet centimetrů dlouhou špachtli, uběhlo bezmála pět měsíců. Následky nepovedené operace trpí žena dodnes. 

Pacientka Zdeňka Kopečková: lékaři mě jen odbývali (zdroj: ČT24)

Jakmile bylo jasné, že zdravotníci pochybili, nabízeli pacientce mimosoudní odškodnění. Ta ale zamířila rovnou k soudu. Podle slov Zdeňky Kopečkové se během její hospitalizace přišla za pochybení omluvit jen instrumentářka Dana Staňková. 

Ivančická nemocnice po uveřejnění celého případu přijala celou řadu preventivních opatření, aby k podobné situaci nemohlo znovu dojít. Nově existuje přesný seznam nástrojů, který pomáhá instrumentářkám evidovat případné ztráty. Před operací se také pořizuje kontrolní snímek síta, na němž se lékařské nástroje nachází.

Případ zapomenuté špachtle

Říjen 2009

Lékaři v ivančické nemocnici prováděli Zdeňce Kopečkové gynekologický zákrok. Při operaci jí zapomněli v břišní dutině osmadvaceticentimetrovou špachtli. Při jiné operaci o devět dní později si personál chybějící špachtle všiml. Považoval ji ale za omylem vyhozenou. Od zákroku si pacientka Kopečková stěžovala na velké bolesti. Několikrát marně prosila alespoň o rentgen.

Únor 2010

Pacientce se konečně podařilo přimět lékaře k vyšetření tomografem. To odhalilo v břišní dutině špachtli, kterou jí poté lékaři vyndali. V těle ji nosila 145 dnů.

Ve své funkci skončil operatér a zároveň primář porodnicko-gynekologického oddělení Aleš Soukal. Potrestáni byli další tři lidé zodpovědní za operaci.

Duben 2010

Aleš Soukal se vrací na post primáře. Vyhrál výběrové řízení.

Únor až červenec 2011

První soudní líčení. Okresní soud Brno-venkov uznal vinnými dvě zdravotní sestry. Romaně Hanušové udělil měsíční vězení s ročním podmínečným odkladem. Instrumentářka a primář byli osvobozeni.

Říjen 2011

Brněnský krajský soud rozsudek zrušil. Byl totiž podle názoru soudu předčasný a je třeba doplnit dokazování a vyslechnout další svědky.

Březen 2013

Okresní soud Brno-venkov opět rozhodoval o potrestání čtyř zdravotníků. Tři z nich soud zprostil obvinění, vinu přiznal pouze sestře Lence Šicové. I ta ale odešla od soudu bez trestu.