„Vysílání pro děti musí s dětmi držet krok,“ říká Joe Godwin

31. srpna zahájí vysílání nový program České televize ČT :D, jehož cílovou skupinou budou děti od čtyř do dvanácti let. Nebude na něm chybět dětské zpravodajství, populárně-naučné pořady, ale samozřejmě také pohádky a kreslené seriály. Stejně tak tomu je u dětského programu britské veřejnoprávní televize BBC, jehož koncepcí se Česká televize do značné míry inspirovala. S ředitelem dětských programů BBC Joe Godwinem hovořil v Událostech, komentářích z 28. srpna Martin Veselovský.

Dnes jste sledoval, jak vzniká nový dětský program České televize. Jak ty přípravy hodnotíte?
Přípravy na mě zapůsobily velmi impozantně. Je velice důležité, aby děti měly veřejnoprávní, kvalitní, domácí, český televizní program. A to, co jsem viděl v České televizi, vypadá skvěle.

Události, komentáře jsou zpravodajský a publicistický pořad. Nejvíc mne zajímá, jak lze dělat zpravodajství pro děti? Díval jsem se na vaše webové stránky a fascinovalo mě, že se snažíte dětem přinášet zejména dobré zprávy, přesto tam velmi podrobně a strukturovaně informujete o konfliktu v Sýrii. Jak lze ze Sýrie udělat dobrou zprávu?
Dětem neservírujeme pouze dobré zprávy. Jen je vykládáme příslušným způsobem. Smyslem našeho zpravodajského pořadu pro děti je vyložit jim zprávy, o kterých budou vědět, protože jsou ve zprávách pro dospělé a dospělí o nich hovoří. Samozřejmě nechceme děti rozrušit. Nechceme, aby se pak musely ptát dospělých na věci, o kterých s nimi nebudou chtít mluvit. Jsou to prostě zprávy vyložené dětským jazykem.

Vy říkáte, že je potřeba, aby odborníci pracovali na něčem, co bude dětský program veřejnoprávní televize. Jak vypadá v britském podání expert na dětské vysílání?
Odborníci na dětské vysílání se v Británii i v České republice objevují v mnoha podobách. Jednu věc ale mají společnou. Chápou své diváky. Nepřicházejí naslepo s nějakými předpoklady, ale prostřednictvím dat, průzkumů, rozhovorů s dětmi chápou, co děti chtějí. Je těžké vytvářet specializované pořady pro děti. A tito odborníci rozumějí tomu, v čem jsou děti odlišné a co přesně potřebují. Myslím, že v České televizi jsem jich viděl hodně.

Nový dětský program ČT (zdroj: ČT24)

I vaše stanice pracuje s novými  médii. Nejinak tomu bude i v České televizi. Je to potřeba, aby děti vnímaly všechno, co jim dětská stanice přináší, několika kanály, ne pouze skrz obrazovku?
Není to jenom důležité. Je to životně důležité. Česká televize tím, že používá nová média, což pro děti nejsou nová média, ale prostě média, dvouleté tříleté děti používají tablety a chytré telefony, pro ně je technika přirozenou součástí života. Ti, kteří nepoužívají tyto platformy pro poskytování obsahu dětem, zaostanou. A to nejhorší, co se může stát pro veřejnoprávní vysílání je to, aby bylo tímto způsobem irelevantní. Tyto návyky v dětech nevytváříme, ony už to dělají. A je pak nesmírně důležité, aby veřejnoprávní vysílání pro děti přispívalo k dětskému životu a drželo s nimi krok.

Jak je z vašeho pohledu obtížné držet linii mezi tím, co děti jen baví a co je možná baví moc? A mezitím, co je kromě toho ještě vzdělává?
Ta hranice se posouvá. Máme dva kanály, které nám umožňují toto rozlišovat. Máme kanál pro malé děti a pro děti starší. Máme komediální a zábavné pořady, které nemají jiný účel než bavit. A pak máme dokumentární a vzdělávací, populárněvědecké pořady a seriály pro starší děti. Nejsme vzdělávací program a myslím, že ČT:D  také nebude jen primárně vzdělávací. To, co BBC odlišuje od komerčních televizí, je, že většina našich pořadů má konkrétní účel. Mají být kvalitní, inspirativní, aby se děti zajímaly o svět kolem sebe. Ale ať už jde o jakýkoliv žánr, vždy to děláme s konkrétním účelem přidat nějakou hodnotu, hranice mezi zábavou a vzděláním se u každého žánru individuálně proměňuje.

(redakčně kráceno)