Nejteplejší, ale s průměrným počtem nehod. Takové bylo letošní léto

Brno – Letošní léto bylo v mnoha směrech rekordní. Přepsalo třeba statistiky meteorologů, podle kterých jsme zažili nejsušší léto za posledních několik let. Z tropického počasí měli radost hlavně provozovatelé koupališť, jejich tržby strmě rostly s každým dalším prosluněným dnem. Naopak dopravní policisté a záchranáři hodnotí právě končící letní prázdniny jako průměrné. Přesto na silnicích jižní a východní Moravy zůstalo během léta celkem osmnáct mrtvých.

DOPRAVNÍ NEHODY

Volant, klíče od zapalování, květiny a svíčky. Smutná ozdoba silnice u Kateřinic na Vsetínsku připomíná pondělní tragickou havárii, při níž zemřel teprve dvaadvacetiletý řidič osobního auta. Mladík ve vysoké rychlosti v lese nezvládl řízení a havaroval. Naštěstí jen se zraněními z nehody vyvázli čtyři spolujezdci ve věku od patnácti do šestnácti let.

V létě ve Zlínském kraji bouralo celkem 569 řidičů, tedy o bezmála pět desítek řidičů víc než vloni. V pětaosmdesáti případech sehrál roli alkohol. Při nehodách zemřeli celkem čtyři lidé a škoda se vyšplhala na téměř 28 milionů korun. „Mezi nejčastější příčiny tragických dopravních nehod patří bezesporu vysoká rychlost, nedání přednosti tam, kde to zákon vyžaduje, nebezpečné předjíždění a v neposlední řadě také alkohol v krvi řidiče,“ shrnul hlavní příčiny nehod mluvčí policie Zlínského kraje Petr Jaroš.

  • Tragická dopravní nehoda zdroj: HZS JMK
  • Nehoda u Veselí nad Moravou zdroj: HZS JMK

To na jižní Moravě řidiči bourali úplně stejně jako před rokem. Policisté shodně napočítali       1 170 nehod. Zvýšil se ale počet obětí dopravních nehod - oproti loňským 11 letos číslo vzrostlo na14 mrtvých.

TURISTICKÝ RUCH

Prvenství mezi jihomoravskými památkami znovu obhájil Lednicko-valtický areál. Jen v červenci a srpnu tuto památku navštívilo bezmála 140 tisíc lidí. „Celkově k dnešnímu dni zámkem prošlo téměř 240 tisíc platících návštěvníků. To je zhruba o deset tisíc návštěvníků více než vloni za stejné období. Pokud se bude návštěvnost takto dobře vyvíjet, tak překročíme naši loňskou návštěvnost,“ potvrdila kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Nádherný zámek a park sice lákají návštěvníky samy o sobě, ale podle kastelánky je nutné neusnout na vavřínech. „Snažíme se návštěvníkům pořád nabízet něco nového – ať už to jsou kulturní akce nebo nově zpřístupněné prostory,“ dodala Holásková.

Víc návštěvníků přivítal také Památník Velké Moravy v Mikulčicích. Vděčí za to především akcím spojeným s oslavami 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Na ostatních hradech a zámcích návštěvníků spíše ubylo – patrně kvůli horkému počasí. Třeba na Pernštejně ale měli méně návštěvníků kvůli filmařům.

Skokanem roku v návštěvnosti se stal nově otevřený akvapark u Pasohlávek. Za jediný měsíc ho navštívilo 100 tisíc lidí. Velký tahák se ale už od počátku potýká s problémy – několik desítek lidí se na zdejších atrakcích zranilo a vedení akvaparku proto uzavřelo jeden z tobogánů. Konstruktéři teď vymýšlí, jak zvýšit jeho bezpečnost. Znovu ho chtějí otevřít do konce září.

  • Akvapark slibuje ke dvacítce vodních atrakcí zdroj: Aqualand Moravia
  • Akvapark používá přírodní geotermální zdroj vody zdroj: Aqualand Moravia

POČASÍ

Letošní prázdninové počasí nabídlo tropická vedra a sucho. „Letošní letní období od června do srpna bylo charakteristické značnou proměnlivostí a výskytem různých extrémů,“ prozradila klimatoložka Marie Doleželová z Českého hydrometeorologického ústavu. Podle odborníků bylo letošní léto extrémní - vlny suchého počasí a extrémních teplot zakončily silné bouřky.

„Na jižní Moravě se vyskytlo až pětadvacet tropických dní, což jsou dny, kdy je maximální teplota vzduchu vyšší než třicet stupňů. Osmého srpna byla v Brodě nad Dyjí naměřena teplota vzduchu téměř čtyřicet stupňů,“ vypočítává Doleželová.

Také ve Zlínském kraji byla průměrná červencová teplota vyšší než v předchozím roce. Srážkově byla byla první půlka prázdnin naopak velmi podprůměrná. Ve Zlínském kraji téměř vůbec nepršelo, teplotní výkyvy doprovázely spíše bouřky se silným větrem. „Horké vlny ve večerních hodinách gradovaly v bouřky. Například 29. července spadlo na Vysočině až 50 milimetrů,“ uvedla Doleželová.

ÚRAZY

Zlomeniny po pádu na kole nebo kolečkových bruslích každoročně vedou hitparádu nejčastějších dětských úrazů. Letos se lékaři častěji než jindy setkávali také se zraněními, která dětem způsobil kůň. „S tím, jak děti jezdí na příměstské tábory na koních, tak se občas stalo, že kůň stoupl dítěti na nožku,“ upřesnila mluvčí Fakultní nemocnice Brno-Bohunice Anna Mrázová.

Dospělí se nejčastěji vážně zranili při dopravních nehodách. Typicky letní záležitostí jsou také poranění páteře a závažné zlomeniny, které si lidé způsobí při skocích do vody nebo pádu ze žebříku. „Častými pacienty jsou ti, kteří pracovali na zahrádce a spadli ze žebříku třeba při sběru meruněk,“ řekla Mrázová.

ZEMĚDĚLSTVÍ

Pěstitelé byli s letošním počasím spokojení. Některé plodiny ale dozrávají opožděně. Po katastrofální neúrodě z loňska se ale radují třeba pěstitelé. Teplé a suché počasí přálo například meruňkám.

„Tohle je broskvoň odrůdy symfonie, která se bude sklízet kolem 15. srpna, ale v tuto dobu by měla být už o třetinu větší. Broskve, pokud jsou menší, se i hůř prodají,“ připustil v druhé půlce července zemědělec Josef Čačík. Zatímco na švestky si museli konzumenti trochu počkat, kukuřici nebo slunečnici sklízeli pěstitelé předčasně.

Bilance letošních prázdnin v UvR (zdroj: ČT24)