Obžalovaný mladík dostal šestnáct let vězení za udušení své babičky

Ostrava - Šestnáct let vězení za udušení své babičky kvůli penězům, takový verdikt vyslechl u ostravského krajského soudu Lukáš Podzemný. Vraždil loni před Vánocemi v Sedlnicích na Novojičínsku. Sice se přiznal, odmítl ale, že by vraždil jen pro peníze.

Dlužil za nájem a hrozilo mu vystěhování. Peníze si chtěl půjčit od své jednaosmdesátileté babičky. Podle žalobkyně se ale nedohodli. Babičku mu vyčítala, že ve dvaceti sedmi ti letech nepracuje a jen slibuje, že bude studovat.

„Poškozená byla udušená, to znamená, že jí překryl dýchací cesty nějakou tkaninou, v tomto případě peřinou,“ informovala státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Dům babičky její vnuk prohledal a ukradl ji dvanáct tisíc korun. O den později se vrátil, rozházel věci, rozbil okno a volal na sousedy, že našel babičku mrtvou.

„Klient uvádí po celou dobu, že se v žádném případě nejednalo o finanční motiv, ale pouze o to, že mu babička opakovaně kritizovala jeho styl života a on v afektu udělal to, co udělal,“ uvedla obhájkyně L. Podzemského, Jana Barvíková.

„Soud uložil obžalovanému trest ve výši šestnáct let odnětí svobody, neboť přihlédl k tomu, že doposud nebyl trestaný. Na druhou stranu, zavraždil jednaosmdesátiletou bezbrannou ženu,“ komentovala rozhodnutí soudu Lucie Böhmová, mluvčí Krajského soudu Ostrava.

Vražda seniorky tady v Sedlnicích na Novojičínsku byla jednou z dvaceti, která se loni stala na severu Moravy. Celkem policisté řešili o tři vraždy více než předloni.

Jediná loňská vražda, kterou policisté zatím nevyřešili, je případ ubodaného bezdomovce. Kriminalisté ho našli na haldě v Ostravě.