Peníze z hazardu půjdou v Rožnově na sport i sociální oblast

Rožnov pod Radhoštěm – Zastupitelé v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku rozhodli, jak se budou rozdělovat příjmy z hazardu.

„Asi dva miliony korun si nechá radnice každý rok do rezervy, zbytek rozdělí. Polovinu peněz získá sport, 32 procent sociální oblast, 15 procent kultura a tři procenta životní prostředí. Letos by mělo město získat ze sázkové a loterijní činnosti asi deset milionů korun,“ řekla starostka Markéta Blinková (ODS).

„Odečteme-li plánovanou rezervu, tak bude rozděleno osm milionů korun, do sportu tedy čtyři miliony, 2,56 milionu do oblasti sociální, 1,2 milionu by mohla získat kultura a 240.000 životní prostředí. Tyto částky budou ale samozřejmě navýšeny ještě o grantové prostředky, které byly dosud z rozpočtu města každoročně vypláceny," uvedla starostka.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

V jednotlivých oblastech budou vytvořena pravidla pro rozdělení peněz do grantového systému, kde město předpokládá spolufinancování jednorázových akcí, a do programů. „V nich chceme formou částečné úhrady například nájmů podporovat pravidelnou a dlouhodobou činnost spolků a organizací,“ podotkla Blinková.

Podle nového loterijního zákona získávají výnosy z hazardu města a obce. Na nich pak je, jak s nimi naloží. Většinou je rozdělují podobně jako rožnovská radnice. Různé organizace dostávaly příspěvky z hazardu přímo od jeho provozovatelů či nadací těchto společností, po změně zákona jim v mnoha případech chyběly peníze.

Například Zlín loni získal z loterií 56,8 milionu korun, radnice krajského města si nechala asi 20 milionů korun. Zbytek rozděluje, 50 procent dostává sport, kultura a sociální oblast po 25 procentech.