Jazzovou sérii otevřel mistr hry na arabskou loutnu Nizar Rohana

Brno – Hráč na arabskou loutnu neboli úd Nizar Rohana zahájil nový koncertní cyklus brněnské filharmonie, který představuje významné osobnosti jazzu a world music. Každý měsíc se posluchačům představí jedno hudební uskupení. Cyklus uzavřené jedinečné společné vystoupení českých hudebnic Lenky Dusilové, Doroty Barové a Beaty Hlavenkové, které podnítili sami filharmonici.

Nizar Rohana patří k mistrům arabské loutny neboli údu. Vystoupení na zahajovacím koncertu cyklu Jazz & World Music bylo vůbec jeho prvním v České republice. „Úd je v arabské hudbě klasickým nástrojem a je hodně rozšířený. Historicky vznikl v oblasti Persie, konkrétně v Iráku. Celé století v podstatě nezměnil svůj tvar,“ popsal nástroj, ze kterého vznikla loutna a ještě později kytara, Nizar Rohana.

Úd

Úd (někdy psáno s arabským určitým členem jako al-úd) je arabský hudební nástroj. Je to drnkací nástroj s krátkým krkem o hmatníku bez pražců, rezonanční skříň má vyduté dno s rovným víkem. Je to přímý předchůdce loutny.

Název nástroje pochází z arabského ʿūd (عود). Z názvu nástroje s arabským určitým členem al-ʿūd pochází též označení loutny v řadě evropských jazyků, včetně českého loutna. Jako etymologie názvu se povětšinou udává metonymie z arabského ʿūd ve významu „dřevo“, avšak možný je též původ z perského rud ve významu „struna“.

Devětatřicetiletý Palestinec se v Brně představil za doprovodu svých hudebních partnerů Wassima Halala a Mátyáse Szandaia. „Společně se snažíme vytvořit nový zvuk. Hudbu, kterou děláme, děláme na základě mých kompozicí. V nich se snažím vzít prvky z různých žánrů, třeba z klasiky nebo jazzu, a snažíme se vytvořit moderní arabskou hudbu, která rezonuje v každém publiku,“ popsal Rohana.

NO COMMENT: Koncert Nizar Rohana Trio (zdroj: ČT24)

Vedle palestinského mistra se milovníkům flamenka představí tanečník Ivan Vargas, duo Ben Wendel – Dan Tepfer zase nadchne fanoušky hudební konverzací piana se saxofonem.

Program cyklu Jazz & World Music

22. 10. 2013 Klavírista Yaron Herman Solo (Izrael)

11. 11. 2013 Tanečník Ivan Vargas, kytarista Pepe Maya, zpěvák Antonio Carmona (Španělsko)

13. 1. 2014 Klavírista Dan Tepfer, saxofonista Ben Wendel (USA)

25. 2. 2014 Klavírista Tigran Hamasyan (Arménie)

19. 3. 2014 Violoncellistka a zpěvačka Dorota Barová, zpěvačka Lenka Dusilová, klávesistka a zpěvačka Beata Hlavenková

„Nový cyklus Filharmonie Brno nejen nasazuje vysokou laťku, ale dokonce iniciuje nové projekty, jako je tomu v případě setkání tří originálních hudebnic Doroty Barové, Lenky Dusilové a Beaty Hlavenkové,“ řekl dramaturg nové abonentní série Vilém Spilka. Koncert českého tria půlroční cyklus zakončí.

Vydáno pod