Přehlídka NATO už zítra: Vojáci nacvičují, organizátoři čekají davy lidí

Mošnov - Dneškem začaly na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově nácviky pozemních ukázek. Své zásahy nacvičovali například policisté a vězeňská služba. Ve vzduchu se ukázali i akrobaté Turkish Stars. Zázemí už je téměř připravené a na ploše je navezena téměř všechna pozemní technika. Dny NATO začínají v sobotu.

Ještě včera po příletu na letiště stihli turečtí akrobaté navštívit děti v ostravské městské nemocnici. „Když bude dobré počasí, uděláme to největší srdce na obloze a chceme ho věnovat těmto dětem,“ komentoval návštěvu v nemocnici jeden z pilotů Turkish Stars.

„Bylo to přání Tureckých hvězd, které chtěly poznat českou nemocnici. Přivezly s sebou drobné dárky, které děti velice potěšily,“ uvedl Tomáš Nykel, ředitel nemocnice.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Dnes už je ale čekal ostrý trénink. Kvůli velké oblačnosti byl jejich nácvik oproti původnímu času přesunutý na dopoledne a turecké hvězdy se předvedly v plné síle.

Turečtí akrobaté strávili ve vzduchu čtyřicet minut. Dnes začaly i nácviky pozemních ukázek. Česká armáda předvede na zemi každý z víkendových dnů zhruba dvacet ukázek. Na ploše už je navezena téměř veškerá technika.

„Plocha už je téměř připravená, dokončujeme zázemí pro diváky, stánky a podobně. Chtěli bychom poprosit diváky a fanoušky, aby respektovali označené zákazy vstupu,“ uvedl Pavel Boháč, koordinátor Dnů NATO v Ostravě.

Zítra přistane na ploše mošnovského letiště asi čtyřicet strojů na statické i dynamické ukázky, včetně jednoho z největších víkendových taháků – letounu AN-124 Ruslan.