Horníci čekají s obavami na jednání o kolektivní smlouvě. Bakalova investiční společnost zvažuje prodej bytů RPG

Ostrava - Na obnovení jednání o kolektivní smlouvě čekají havíři z Dolu Paskov. To mimo jiné určí, jak vysoké bude jejich odstupné po ukončení těžby na šachtě na konci příštího roku. O budoucnosti dolu chce ale ještě stát příští týden jednat s akcionáři NWR. Jeden z nich Bakalova investiční společnost BXR, zároveň oznámila, že je ochotna prodat nájemníkům část bytů RPG.

Haldy nedaleko od těžních věží už příští rok kvůli uzavření šachty růst přestanou. Co ale teď vzrůstá nejvíc, je nervozita horníků.

„Atmosféra je na bodě mrazu. Oznámení o ukončení těžby na dole Paskov je ukončením nejistoty a lidé začínají být zoufalí, až agresivní,“ komentoval situaci místopředseda Sdružení hornických odborů Rostislav Palička.

Úředníci ministerstva průmyslu a obchodu teď spočítali pět variant budoucnosti dolu Paskov. Ta nejdražší, státem dotovaná těžba až do roku 2018, by vyšla rozpočet země na více než deset miliard korun.

Vládní materiál, který má Česká televize k dispozici, doporučuje poslední variantu, kdy by prodloužení těžby platil vlastník, společnost NWR. O tom by se mělo jednat v úterý na schůzce s manažery u prezidenta Miloše Zemana.

Odboráři se navíc obávají o budoucnost sociálního programu při útlumu dolu Paskov. Vedením firmy prosazované snížení mezd o pětinu by se dotklo i výpočtu odstupného pro propuštěné horníky.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Odbory a vedení OKD dnes poslaly své představy o nové kolektivní smlouvě zprostředkovateli.

„My víme, že si musíme znovu sednout k jednacímu stolu a najít kompromis, protože to je jediná cesta, jak zajistit do budoucna stabilitu,“ uvedl Marek Síbrt, mluvčí OKD.

Na příliv nezaměstnaných z Paskova se už chystá i úřad práce. Na jaře přímo na dole zřídí své poradenské pracoviště. Úředníci tam horníkům pomohou najít práci nebo rekvalifikaci.

Naopak lepší zpráva pro nájemníky v téměř padesáti tisících hornických bytech. Firma RPG finančníka Zdeňka Bakaly, který zároveň spoluvlastní i OKD, po letech odmítání připravuje prodej jejich části nájemníkům.