Manžel se dívá z nebe, věří vdova po letci Škarvadovi

Mošnov – Pozvání na Dny NATO v Ostravě přijala také vdova po nedávno zemřelém válečném letci bojujícím v Anglii, Zdeňku Škarvadovi. „Jsem tady z úcty ke svému manželovi. Navíc je to slušnost, povinnost a já jsem slušně vychované děvče,„ říká paní Ivana. „Kdyby byl Zdeněk naživu, určitě by tady nechyběl. A vlastně ani nechybí, dívá se na nás z nebe. Když jsem ráno vstávala, podívala jsem se na oblohu a prosila, aby byla modrá, aby piloti mohli ukázat, co umí,“ líčí Ivana Škarvadová.

Ukázkami byla nadšená. „Nejlepší ale byli Turci,“ říká. Líbí se jí, že přehlídka přilákala i hodně mladých lidí. „Mám opravdu radost, že je tady tolik mladých. Kdysi se říkalo “mládí vpřed“, není to moc populární slogan, ale dnes by to měla být pravda. Mladí lidé jsou přetechnizovaní, mají možnosti, které jsme nikdy neměli. A přece přijdou i na tuto akci," dodává Ivana Škarvadová.

Shrnuje, že Dny NATO mají za svou poměrně mladou historii vysoký kredit a znamenají mnoho nejen pro mladé lidi, ale i pro celou Českou republiku.

Brigádní generál Zdeněk Škarvada s manželkou Ivanou
Zdroj: Alexandr Satinský/Mafra

Zdeněk Škarvada

Keep floating - nikdy se nevzdávej - to bylo celoživotní heslo Zdeňka Škarvady, který se narodil v roce 1917 v Olešnici. V jednadvaceti letech se stal armádním pilotem a po nacistické okupaci uprchl přes Polsko a Sovětský svaz do Velké Británie. V hodnosti seržanta byl přidělen k 310. československé peruti RAF a létal na strojích Spitfire a Hurricane. V únoru 1942 musel kvůli závadě při jednom z hlídkových letů opustit letoun a padl do německého zajetí, kde přežil válku. V roce 1950 byl komunistickou mocí degradován a vykonával jen podřadná zaměstnání. Pracoval na stavbách a v dolech. Skutečné rehabilitace se dočkal až v roce 1990, kdy byl povýšen na plukovníka a o deset let později potom do hodnosti brigádního generála ve výslužbě. Zemřel 11. května 2013 v Ostravě.