Za sérii loupeží dostal Petr Žiška trest 11,5 roku

Olomouc - Vrchní soud poslal za sérii loupeží v Ostravě na jedenáct a půl roku do vězení Petra Žišku. Ten podle rozsudku přepadl s kuchyňským nožem v ruce dvě prodejny potravin a jednu hernu. Ve svých 33 letech byl mladík už šestkrát trestaný. Ve věznění přitom naposledy strávil pět let.  Proto soudce sáhl po vyšším trestu.

Petr Žiška naposledy opustil vězeňskou celu v prosinci 2011. V létě následujícího roku už zase loupil.

„Takovýto způsob jednání a obstarávání si prostředků nelze akceptovat ze strany společnosti, zvlášť když se jedná o opakované páchání zvlášť závažné trestné činnosti, tak je třeba takovým pachatelům ukládat přísnější tresty,“ uvedl Petr Angyalossy, mluvčí Vrchního soudu v Olomouci.

Mladík má totiž za sebou deset dalších ozbrojených loupeží. I proto měl podle ostravského soudu jít do vězení na 12 a půl roku.

Petr Žiška dnes žádal o snížení trestu, protože se soudu podle něj u některých skutků nepodařilo prokázat, že je má na svědomí právě on. Odmítal například obvinění, že jedné z prodavaček, které vyhrožoval zabitím, způsobil těžkou újmu na zdraví.

Jeho argumenty soudce nevyslyšel, trest mu ale nakonec snížil. „Upřesnili jsme právní kvalifikaci, vypustil se zločin vydírání. Na základě tohoto byl vlastně v jednom bodě i zproštěn viny, protože u jedné krádeže nebylo prokázáno, že ji spáchal on,“ řekl Petr Angyalossy.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Během svého loupení si mladík přišel na více jak 50 tisíc korun. Policisté ho nakonec dopadli, až když vnikl na pozemek rodinného domu. Našli ho spícího v dětském domečku.