Regionální zpravodajství z Brna v novém

Zmodernizované studio, obměněný tým moderátorů i nová znělka. Regionální zpravodajská relace z Brna poslední zářijový den přivítá diváky v jiné podobě. Změna je součástí celkové vizuální proměny stanice ČT24, cílem je její grafické sjednocení s ostatními programy České televize.

Vlak projíždějící Jihomoravským krajem, který diváky České televize dlouhou dobu vítal u pořadu Události v regionech z Brna, dojel do konečné stanice. Už při dnešním vysílání pořad otevře nová znělka.

„Ať už divák sleduje regionální zpravodajství připravované v Praze, Brně nebo Ostravě, studio by mělo mít stejný layout,“ řekl ke změnám vedoucí brněnské redakce Michal Fila. To dosud neplatilo.

„Redesignem prošla všechna tři regionální studia, na 99 procent by měla být stejná,“ dodal šéf regionálního zpravodajství ČT Roman Ondrůj.

Modernizace brněnského studia Událostí v regionech (zdroj: ČT24)

Studia designéři sladili do modrých barev. „Průzkumy ukazují, že diváci si zpravodajství nejčastěji spojují s modrou barvou,“ uvedl v nedělních Událostech ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal.

Zmodernizovaným studiím dominují obrazovkové stěny a podsvícený stůl. V Brně se za ním budou po týdnu střídat dvě moderátorky - Ivana Šmelová, se kterou se už diváci při sledování Událostí v regionech setkávali, a nově dosavadní reportérka brněnské redakce Zuzana Neuvirtová. Dojem prostoru v pozadí studia utváří panel z osmi velkých obrazovek zobrazující prostředí zpravodajské redakce.

  • Moderátorka Zuzana Neuvirtová v novém studiu Událostí v regionech zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5087/508674.jpg
  • Rekonstrukce brněnského studia Událostí v regionech zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5087/508608.jpg
  • Rekonstrukce brněnského studia Událostí v regionech zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5087/508607.jpg
  • Rekonstrukce brněnského studia Událostí v regionech zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5087/508606.jpg

Proměna nejen vizuální

Podle Romana Ondrůje změny nejsou pouze vizuální, budou mít dopad i na obsah pořadu. Mnohem větší prostor dostane moderátor. „Budeme se snažit více využívat interaktivních prvků ve studiu a grafiky, které pomohou zprávy dostat do širšího kontextu. Naopak upouštíme od nicneříkajících ilustračních záběrů,“ uvedl Ondrůj.

Už v září z regionálního zpravodajství vymizely sportovní reportáže. „Sport má svůj vlastní kanál a myslím si, že sportovní zpravodajství patří tam,“ zdůvodnil vedoucí regionálního zpravodajství s tím, že pořad díky tomu získal pevnější strukturu a především prostor pro nové nápady. „Nechci říkat přímo rubriky, ale některé věci by se v pořadu měly začít objevovat pravidelněji - například pohlednice ze zajímavých míst nebo zpravodajské portréty zajímavých lidí. Část regionální zpravodajské relace by se tak mohla přiblížit stylu některých magazínů,“ dodal Roman Ondrůj.