Zájem o meruňkovici je enormní. V pálenicích nestíhají destlilovat

Brno - Přestože čekali velkou úrodu, letošní sklizeň meruněk předčila veškerá očekávání. Pálenice se proto nezastaví, alkohol vyrábí po nocích i o víkendech. Miloslav Hořava, provozovatel pálenice v Brně-Králově poli, pálí letos teprve měsíc, už nyní ale v množství litrů překonal celý loňský rok.

Abnormální úroda meruněk - shodují se pěstitelé. Některým z nich se po deseti letech konečně urodilo tolik ovoce, aby se jim vyplatilo nechat ho vypálit. „Pracovní doba je bohužel i soboty, neděle, od rána až do noci. Meruňky totiž nevydrží dlouho, začaly by octovatět, proto se musí rychle vypálit. Švestky třeba vydrží, ale tohle musí honem,“ popsal důvod náporu Miloslav Hořava. Sám žertuje, že už měsíc prakticky nespí a jeho manželka ho zná leda z fotek. Sám ostatně za poslední měsíc zhubl deset kilogramů, a to také díky vysokým teplotám v pálenici.

Zatímco loni na stromech vyrostlo například padesát kilo meruněk, tento rok je to osmdesát až sto kilo. „Letos je extrémně moc ovoce, sezóna byla super. Začala ke konci srpna a vidím to tak do března nebo do dubna,“ prohlásil Hořava. Za první měsíc práce vypálil už přes čtyři tisíce litrů meruňkovice. „V loňském roce jsem za celou sezónu vypálil tolik, co už mám vypáleno teď,“ pochlubil se provozovatel.

Proces pálení popisuje provozovatel pálenice Miloslav Hořava (zdroj: ČT24)

Meruňkovici vystřídá pálení hrušek, špendlíků a později i švestek. Podle majitelů pálenic se obavy z loňské metylalkoholové aféry na zájmu o pálenku nijak neprojevily. „Patnáct litrů pálenky na rok je akorát. Když jezdíme lyžovat, tak si vezmeme s sebou, něco rozdám na Vánoce, takže když bude úroda, přijdu za rok znovu,“ naplánoval si příští sezónu Zdeněk Literák.

Velký zájem pěstitelů znamená také zvýšený počet kontrol ze strany celníků. Od července už provedli 127 kontrol. Žádné pochybení ale nenašli. „Množí se anonymní oznámení na nelegální pálení, které musíme také prověřovat,“ potvrdila mluvčí Celního ředitelství Brno Lada Temňáková.