Postmoderní výstava Krize beze smyslu obsadila advokátní kancelář

Brno - Východočeská galerie Luxfer se na tři týdny přestěhovala z České Skalice do Brna. Nejnovější výstava nazvaná Krize beze smyslu představuje mladé tvůrce, kteří se inspirovali surrealismem. Expozice je unikátní i svým umístěním. Vznikla totiž v 21. patře nejvyšší české budovy – v AZ Toweru. Než se do kanceláří nastěhují právníci, okupují je mladí čeští výtvarníci.

Expozice Krize beze smyslu představuje postmoderní umění nejmladší generace českých výtvarníků. „Jsou tu artefakty, o kterých si myslím, že na první pohled sice nejsou jasné, ale podprahově na diváka působí a něco mu řeknou,“ popsala dojmy z výstavy kurátorka Kateřina Štroblová. 

Mezi vystavenými díly najdou návštěvníci tvorbu Jiřího Franty z umělecké skupiny Rafani, instalace výtvarníka Ondřeje Homoly nebo díla Jakuba Albína či Pavla Jestřába. „Často pracuji třeba s malířským okem, malířskou kompozicí, kdy chci, aby mé video působilo i jako živý obraz. Podstatou je motiv kruhu, který se neustále opakuje,“ okomentoval svou videotvorbu Jestřáb.

  • Výstava Krize beze smyslu zdroj: ČT Brno
  • Výstava Krize beze smyslu zdroj: ČT Brno

Galerijní prostory v 21. patře nejvyšší tuzemské budovy nabídl jejich majitel. Sám je bude v budoucnu využívat jako advokátní kancelář. Než se do AZ Toweru nastěhuje, chtěl prázdné místnosti využít. Výstava Krize beze smyslu potrvá do 27. října 2013.