Bývalá prodejna zeleniny se proměnila v Richardův byt

Večerky, zastavárny, neobývané a polorozbořené domy, drogy, alkohol - tak vnímají obyvatelé Brna Bratislavskou ulici. Právě tuto lokalitu ale v posledních dnech obsadili filmaři. Natáčí se tam totiž snímek Osmy režiséra Jiřího Stracha. Jeden z chátrajících domů posloužil jako byt hlavního hrdiny.

Bratislavská ulice se teprve probouzí, na místě už ale stojí auta plná televizní techniky. Světla, agregáty, mikrofony, stativy a další nezbytnosti vykládá asi desítka lidí a chystá se na dlouhý pracovní den, který skončí až za 12 hodin.

„Nazdar chlapci, jak jste se vyspali,“ zdraví je Jiří Strach, který na místo přijíždí kolem 10. hodiny a stejně jako většina ostatních si jde nejdříve pro horký čaj. Při 8 stupních Celsia zřejmě nebude poslední, který dnes vypije. Ani chladné dopoledne s občasnou kapkou deště padajícího na rozpálené reflektory ale jeho dobrou náladu nepokazí.

Pomohlo Vyprávěj

V bývalé prodejně zeleniny zatím vyrostl suterénní byt, kde na pamětníky dýchne nostalgie. Přiznává to i Zuzana Stivínová, která hraje manželku Ivana Trojana. Kostkový cukr, porcovaný čaj, sifonová láhev obalená košem z nerezového drátu, proutěná stínidla lamp, konev na kytky - typická podoba bytů v 70. a 80. letech. Tradiční vybavení tehdejších kuchyní už dnes jen těžko najdete. Díky rozsáhlým depozitářům České televize s tím ale filmaři nemají větší problém. Spousta věcí zůstala třeba po natáčení seriálu Vyprávěj. Stejné je to i s nábytkem. Židle, které má Richard v kuchyni, klidně mohou divákům připadat povědomé. „Není vyloučené, že si zahrály i jinde,“ připouští vedoucí scénického provozu Veronika Humenčáková. Všimnout by si toho ale musel opravdu bystrý divák a skutečný znalec televizní dramatické tvorby.

Byt vyvolává nostalgické vzpomínky (zdroj: ČT24)

Celý Richardův byt postavili architekti v bývalé prodejně ovoce-zeleniny. To, že v ložnici byly zřejmě dříve uskladněny brambory, divák ani nepozná. Dobový nábytek doplňuje koupelna, která byla součástí prodejny. Právě tato místnost sehraje ve filmu důležitou úlohu. Klíčovou scénu ale budou filmaři točit až na závěr. Celou koupelnu totiž zaplaví 10 centimetrů vody. „To byl jeden z našich požadavků na výběr vhodného objektu,“ říká Jiří Procházka, který měl shánění lokalit pro natáčení na starosti.

Suterénní byt vymyslel Marek Epstein (zdroj: ČT24)

Kolem poledne je už připravena veškerá technika, filmaři i herci. Richard (Ivan Trojan) uléhá do postele a poslouchá hudbu z walkmanna, jeho žena Marta (Zuzana Stivínová) chystá snídani, nalévá mléko ze sáčku a jako dermatoložka si se zájmem prohlíží akné trápící jejich syna Otu (Gregor Bauer).

U Richarda doma (zdroj: ČT24)