Brněnští hasiči mají novou stanici, je nejmodernější na jižní Moravě

Brno – V Brně-Líšni se dnes otevřela nová hasičská zbrojnice za téměř 28 milionů korun. Hasiči se v ní dočkali moderního vybavení – lepší myčka a sušička hadic není nikde jinde v regionu. Profesionálních hasičů je ale pořád málo. I když je o práci zájem a požárníci nové kolegy postupně nabírají, Jihomoravský kraj má jeden z nejmenších počtů profesionálních hasičů v celé republice.

Hasiči budou mít v nové stanici odpovídající zázemí pro zásahy, údržbu i kontrolu techniky. „Prostory jsme získali před dvěma lety bezplatně od ministerstva zemědělství, dřív tu sídlila správa rostlinolékařství,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Přestavba budovy vyšla na 27,6 milionů korun. „Základna je teď nejmodernější na jižní Moravě,“ dodal Mikoška.

Prostory bylo třeba přizpůsobit potřebám hasičů. Kromě technického vybavení je ve zbrojnici i zázemí pro družstvo. Celkem bude na stanici působit 25 hasičů. Většina z nich původně pracovala na základně v sousední Slatině, hasiči se ale do Líšně přesunuli i odjinud, třeba z centrály na Lidické. Nových zaměstnanců tedy nepřibylo.

Vstup Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Hasičů je málo, dojezdové časy ale zvládají

Jihomoravský kraj chce přitom množství profesionálních hasičů zvýšit, v jejich počtu je třetí nejslabší v republice. „Mladí muži sice chtějí pracovat jako hasiči, nedokážeme jich ale zatím tolik nabrat. Nabídka práce je menší než poptávka po ní. Postupně ale chceme nabírat víc nových hasičů,“ slíbil mluvčí Mikoška.

Na jižní Moravě je 26 profesionálních hasičských stanic. „Rozmístěné jsou tak, abychom dodrželi dojezdové časy. Pokud by stanic bylo víc, dojezdové časy budou kratší, vyhlášku ale splňujeme,“ ujistil Mikoška.

Nová zbrojnice v Líšni je jako jedna z mála plně ve vlastnictví hasičů – ušetří tak statisícové částky za nájem. Stanice je druhá největší na jižní Moravě, oproti ostatním je také specifická tím, že v ní sídlí třeba chemická služba. Ta zasahuje při úniku jedovatých látek. Líšeňští hasiči proto počítají s tím, že budou vyjíždět i mimo svůj rajon.