Krádeže psů na Přerovsku: Chovatelé míní, že jsou za tím překupníci

Přerovsko – Chovatelé psů na Přerovsku se domnívají, že v regionu řádí gang, který krade psy. Jen za prodloužený víkend nahlásili policistům ztrátu psa tři majitelé. Ve dvou případech šlo o německé ovčáky, v dalším o dvě štěňata pitbulteriéra. Podle odborníků může jít o krádeže na zakázku. Velký zájem je na černém trhu údajně o vycvičené psy a plemena s rodokmenem.

Panu Janu Mackovi z Přerova zemřel pes před několika měsíci, proto si pořídil fenku Belu. Byla zároveň i jeho služebním psem a měla speciální výcvik. Každý den mu stála po boku při práci v bezpečnostní agentuře. V úterý ji ale v jejím kotci nenašel. „Myslím si, že skončila někde u překupníků psů,“ míní Jan Macek.

Že jsou kradení vycvičení psi dobrým vývozním artiklem pro obchodníky se zvířaty si myslí i majitelka chovatelské stanice labradorů Barbara Protivánková. „Mám zprávy třeba od lidí, kteří žili v zahraničí, že velká popularita služebních vycvičených psů je v Saudské Arábii, v Kuvajtu, v oblastech, kde zkušenosti nemají,“ vysvětluje.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Chovatelé se mohou bránit značením psů, například tetováním nebo čipem. Ale i s tím už si umí zloději poradit. Zvíře lze totiž přetetovat a čip vyříznout. Lze také vystavit falešný rodokmen. Podle kriminalistů je šokující, že zloději už se nezaměřují na psy uvázané třeba u obchodních center, ale neváhají kvůli lupu vniknout do zahrad a na soukromé pozemky. „Objekty, ze kterých byli pejsci ukradeni, byly zabezpečené. Ve všech případech se jednalo o zahrady, ve dvou případech o zahrádkářské kolonie,“ informovala mluvčí Policie České republiky Olomouckého kraje Irena Urbánková.

Přesnou statistiku počtu odcizených psů policisté nemají. Zvíře je totiž považováno za věc. Pachateli tedy hrozí podobný trest, jako by ukradl sekačku nebo televizi.