Na Přerovsku se objevil vzácný pták

Přerov – Přerovští ornitologové se mohou pyšnit unikátním objevem, zaznamenali totiž  výskyt lyskonoha ploskozobého. Na Hradecký rybník u Tovačova jej zřejmě minulý týden dofoukla bouře, která řádila nad Velkou Británií. Výjimečných pozorování, kterými se mohou přerovští ornitologové pochlubit, ale mají hned více. Přičítají je birdwatchingu – nové volnočasové aktivitě, které propadá stále více lidí.

Lyskonoh ploskozobý je drobný pták velikosti drozda. Na rozdíl od ostatních bahňáků je k plavání vybavený speciálně přizpůsobenými prsty u nohou, stejně jako lyska černá. Právě podle ní dostal lyskonoh své zvláštní jméno. Hnízdí většinou v Arktidě nebo na Islandu. „Já bych přičítal jeho výskyt v souvislosti s bouří nad Atlantikem. Pravděpodobně půjde o nějakého mladého ptáka, který to nezvládl a nechal se větrem odnést až k nám,“ myslí si prezident Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.  

Výjimečných ornitologických objevů ale v posledních letech přibývá. Podle odborníků za to mohou tzv. birdwatcheři, tedy ornitologové amatéři, kteří sledují ptáky nejen doma na zahradě, ale jezdí je fotografovat a natáčet po celém světě. Birdwatchingu propadli i manželé Svobodovi z Olomouce. „Občas člověk vidí něco nového, postupně poznává, jak ptáci žijí, kdy se tu vyskytují. Na internetu se díváme na pozorování a podle toho vyjíždíme,“ vysvětluje Přemyslav Svoboda.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Birdwatching může být vnímán jako outdorová aktivita, která je zaměřená na exkurze do přírody. Do našich zemí přišla tato aktivita ze zemí, které jsou baštou ornitologie – z Anglie, Nizozemí, Ameriky atd. „Tento amatérský přístup lidí je velmi přínosný pro ornitologii. Lidé třeba zdokumentují výskyt druhu, který u nás nebyl viděn dvacet let,“ uvádí Jiří Šafránek.

Na zvýšený zájem o ornitologii už reagují třeba i prodejci nejrůznějšího vybavení do přírody, optických přístrojů nebo knižní vydavatelství. „Lidé kupují knížky, aby poznali, kdo jim lítá na krmítka. Mají velký zájem o knížky českých slovenských ptáků,“ potvrzuje prodavačka knih Martina Hekelová.

Jak dlouho bude lyskonoh ploskozobý obdivovat siluetu tovačovské věže není jisté. Ornitologové doufají, že se zdrží do soboty, na kterou svolávají exkurzi pro veřejnost.