Povodí Moravy buduje v Olomouci ochranu před vodou. Zajistilo jižní část

Olomouc - Povodí Moravy dokončilo v Olomouci stavbu protipovodňových opatření, která lépe ochrání obyvatele městských částí Nové Sady a Nový Svět před povodněmi z řeky Moravy. Úpravy v úseku půldruhého kilometru, a to mezi Velkomoravským mostem a železničním mostem v Nových Sadech, stály tři sta třicet milionů korun. Zaplatilo to ministerstvo zemědělství. Povodní Moravy chce pokračovat nákladnými protipovodňovými zábranami přímo v centru Olomouce.

Nová opatření mají ochránit jižní část Olomouc před více než dvousetletým průtokem. Dosud bylo obyvatelstvo Nových Sadů a Nového Světa chráněno pouze před dvacetiletou vodou.

Dokončená stavba zahrnuje systém hrází a zídek, díky kterým se zvýšila kapacita říčního koryta. Projektanti využili také záplavový prostor za kojeneckým ústavem, do kterého se může voda neškodně rozlít. Součástí projektu jsou úkryty pro ryby, zelený ostrov s paralelním korytem i štěrkové pláže pro obojživelníky.

Ochrana před Povodněmi v Olomouci
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

„Další část protipovodňových opatření v centru města už je připravená. Náklady dosáhnou devíti set milionů korun. Budeme muset mimo jiné opravit dva mosty,“ řekl technickoprovozní ředitel Povodí Moravy Mojmír Pehal. Povodí Moravy chce na tuto stavbu získat dotace z připravovaného programu specializovaného na ochranu před povodněmi.

Vodohospodáři tvrdí, že nová opatření kolem řeky Moravy v budoucnu zcela zabrání rozlití řeky do zastavěných území. To umožní i rozvoj lokalit, které hrozba povodní znehodnocovala a omezovala. „Protipovodňové stavby jsou v Olomouci zhruba v polovině. To nejdůležitější nás ale teprve čeká. Doufám, že podpora státu se nezastaví a Olomouc se dočká i ochrany centra města,“ řekl olomoucký primátor Martin Novotný z ODS.

Protipovodňová stavba v Olomouci
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Zlepšit by se v následujících letech měla i protipovodňová ochrana severní části Olomouce. „Hráz v Černovíře chceme zvýšit na úroveň ochrany, která je v už jižní části města," podotkl Novotný a dodal, že zbývá vymyslet, jak před velkou vodou chránit Chomoutov.

Olomouc v posledních letech postihly povodně několikrát. Například v roce 2006 dosáhla škoda padesáti milionů korun. Podstatně horší následky měly ale katastrofální záplavy v roce 1997.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)