Olomoučtí radní řeší nebezpečné přecházení chodců u Šantovky

Olomouc – Stovky chodců za hodinu, z nichž někteří doslova skáčou autům pod kola – tak to vypadá u přístupu k nové obchodní galerii Šantovka v Olomouci. Přestože tudy proudí davy lidí od autobusového nádraží, nejedná se o přechod pro chodce, takže tu mají přednost auta. Situaci proto už řeší i olomoucká radnice.

Přestože vede od autobusového nádraží k silnici chodník, který pak pokračuje i na druhé straně k nákupní galerii Šantovka, chodce tu před nebezpečím varuje cedule s nápisem „Zde není přechod pro chodce, dbejte zvýšené opatrnosti“. Auta tu mají přednost. Tento přechod – nepřechod se totiž oficiálně jmenuje „místo pro přecházení vozovky“ a platí pro něj jiná pravidla. Chodec tu přecházet může, ale až poté, co přejedou auta. „Je to stavebně upravené místo pro přecházení, ale není tam zebra, takže přednost chodců tam není,“ informuje SYN, mluvčí Městské policie Olomouc Magda Václavíková.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Celou situaci teď proto řeší i olomoučtí radní. Zatímco strážníci i státní policie by místo nechali v současné podobě a čekali, že si lidé zvyknou, úředníci z odboru dopravy by na stejném místě nejraději viděli semafor. „Radní vyčkávají. Nechali zpracovat dopravně-inženýrské posouzení celé situace. Výsledkem by mělo být jasné sdělení o tom, jaký bude mít přechod vliv na plynulost dopravy,“ uvádí mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá. V minulosti přitom na stejném místě přechod býval, radní ho ovšem zrušili právě kvůli plynulosti provozu.

Křižovatka u nákupní galerie Šantovka patří k těm nejfrekventovanějším v centru Olomouce. Podle strážníků by semafor paradoxně zbrzdil nejen auta, ale i samotné chodce.