Ani s pomůckami si nevidomí některé webové stránky nepřečtou

Brno - Nevidomí lidé stále naráží na bariéry při vyhledávání informací na webových stránkách státní správy. Vyhláška z roku 2008 přitom úřadům ukládá povinnost uveřejňovat informace související s výkonem veřejné správy prostřednictvím internetu v takové formě, aby byla dostupná i zdravotně postiženým.

I nevidomí si mohou pročítat webové stránky - díky braillskému řádku, pomůcce, která v Braillově písmě zobrazuje online řádky, nebo speciálnímu odečítači. Ten si ale neporadí s naskenovanými soubory, které úřady často zveřejňují. „Sice je to dokument ve formátu PDF, ale obsahuje pouze obrazovou vrstvu, čili je to obyčejný sken, ale neobsahuje vůbec žádné textové informace. Nic s tím neudělám, nedozvím se, co je tam napsané,“ popsal nevidomý Jan Pokorný.

„Problém je v tom, že úředníci dokument naskenují, ale neumí tomu dát tu textovou vrstvu, kterou si nevidomí umí přečíst pomocí svých speciálních programů,“ vysvětlila problém ředitelka TyfloCentra Brno Hana Bubeníčková. Často jde přitom o velmi důležitá oznámení - třeba o přerušení dodávek elektrické energie.

Úřady sice ví o zákonné povinnosti zpřístupnit své stránky i postiženým, naskenovanými dokumenty se ale příliš nezabývají. Třeba v Hustopečích je doteď zveřejňovali běžně. „Stránky jako takové jsou přístupné, ale co se týká těchto externích dokumentů a příloh, tak na to jsme pravděpodobně zapomněli. Od pondělka budeme fungovat v čitelné podobě,“ sliboval nápravu tajemník hustopečské radnice Pavel Michalica.

Hustopeče přitom nejsou žádnou výjimkou. Nedostupné dokumenty pro nevidomé mají na svých webech i další města a obce.