Čapí dáma neopouští Vícenice ani v zimních měsících

Vícenice u Náměště nad Oslavou - Zatímco většina jejích „kolegů“ odletěla už v září do teplých jižních krajin, čapí samička z Vícenic zůstala sama ve svém prázdném hnízdě na střeše tamní Jednoty. Ptačí dáma, kterou místní pokřtili na Bedřišku, je tak celou zimu závislá na pomoci lidí, kteří ji v chladných dnech chodí krmit.

„Pro ně není problém ani tak zima samotná, ale hlavně to, že nemají dostupnou potravu,“ okomentoval hlavní nesnáze zoolog Václav Hlaváč. Celkem Českou republiku neopouští asi desítka čápů. Kromě Bedřišky zimu upřednostňuje také čáp z nedalekého Havlíčkobrodska nebo čapí pár z Liberecka.

U většiny z nich může za ztrátu tažného pudu zranění z minulosti. „Ti ptáci, kteří z nějakého důvodu nejsou schopni odletět, a jednou tady zimu přečkají, tak potom tažný pud ztrácejí,“ připustil Hlaváč. Také Bedřiška kvůli svému zranění před lety jednou neodletěla. Od té doby zdobí zimní krajinu u Náměště nad Oslavou.

„V zimě, když jí nikdo nic nedal, tak jsem jí začala sem tam dávat nějaký ten rohlík, ale to nechtěla, tak jsem jí začala dávat salám,“ přiznala se místní obyvatelka a dříve prodavačka Jednoty Božena Chalupová. Právě ta se o Bedřišku stará i letos. Jen místo párků a salámů jí nyní servíruje zmražená kuřata. Výjimečná ptačí anomálie je tak pro Vícenice nakonec štěstím. Místní si považují, že je Bedřiška neopouští ani v chladných dobách.

Kam odletěli ostatní čápi?

Stěhování čapího hnízdaNa konci léta čápi odlétají na zimoviště ve střední a jižní Africe. Několik málo jedinců přezimuje i ve střední Evropě, v České republice se jedná asi o deset kusů ročně. Tažná hejna mohou čítat i stovky ptáků. Čáp bílý se dožívá obvykle osmi až deseti let, rekord je 35 let.

Díky kroužkování mláďat čápů je známo, že od nás odlétají převážně jihovýchodním směrem přes Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko do Turecka a dále přes Izrael do Afriky. Naši čápi létají zimovat přes východní Afriku až do Jihoafrické republiky, což je devět až deset tisíc kilometrů. Díky satelitnímu sledování bylo zjištěno, že při podzimním tahu uletí denně 300 – 400 kilometrů.

Zdroj: Priroda.cz