Chráněná vydra uvízla v pasti. Nastražili ji pravděpodobně rybáři

Grešlové Mýto (Znojemsko) - Přísně chráněnou vydru říční chycenou v železné pasti našel včera večer náhodný kolemjdoucí u rybníka na Znojemsku. Pracovníci záchranné stanice v Rajhradě vydru z nelegálně nastražené pasti vysvobodili. Případy zvířat chycených do těchto pastí jsou podle odborníků ojedinělé, ale brutální.

„Člověk, který tato železa nastražil, si je dokázal ještě vylepšit tím, že na ně přivařil zuby, aby byl úlovek jistější,“ okomentoval nástrahu vedoucí Záchranné stanice v Rajhradě Jaroslav Sedláček. Zraněnou vydru vyprostili v nočních hodinách až pracovníci zvířecí stanice, zadní nohy jí ze želez vyndávali déle než půl hodiny.

Zvíře převezli do záchranného centra v Rajhradě. „Bohužel se potvrdila naše prognóza, kterou jsme měli už na místě, že měla zlomenou zadní končetinu,“ připustil následky rybářské nástráhy Sedláček. Právě na rybáře ukazuje nelegální umístění železa. Vydra se rybami živí a pro rybáře je proto škodnou.

O případu zraněné vydry hovoří Jaroslav Sedláček (zdroj: ČT24)

Karel Kosmák z místní organizace rybářů ale odmítá, že by v jejich revíru někdo železa nastražil. Za soukromé rybáře ale podle jeho slov ručit nemůže. Sedláček přislíbil, že případ předá policii, přestože dopadení pachatele bude tomto případě velmi složité.

„Objasněnost se pohybuje okolo dvaceti procent. Samozřejmě dokazování je složitější právě z toho důvodu, že na místě nebývají žádní svědci a nemohou nám pomoci kamerové systémy, které třeba používáme k objasňování trestné činnosti ve městech,“ přiznala policejní mluvčí Petra Vedrová. Od začátku roku řešila jihomoravská policie už šestnáct případů pytláctví.