Výstava betlémů ze sbírky rodiny Poncarovy v Lounech

V úterý 26. listopadu byla v lounském oblastním muzeu slavnostně zahájena výstava s názvem „Betlémy rodiny Poncarovy“.  Z velké sbírky betlémů této rodiny (více než 250 exemplářů) to tentokrát jsou betlémy papírové.

Jak jsem se dozvěděl od paní Jany Poncarové, co si pamatuje, betlémy jsou součástí její rodiny od jejího narození a dnes v této tradici pokračují i její děti. „Do roku 1996 jsme betlémy kupovali či vyráběli bez zvláštního sběratelského úmyslu – prostě proto, že se nám líbily, advent a Vánoce jsou u nás oblíbenou částí roku. V období totality se betlémy sháněly dost těžko, většinou jsme uspěli na Svaté Hoře u Příbrami, kde se daly sehnat jako poutní zboží. Pak vznikla myšlenka výstavky na základní škole, kde jsrm působila, a protože se akce setkala s velkým úspěchem, začali jsme betlémy cíleně sbírat a z výstav se vytvořila tradice. Některé betlémy jsme dostali darem od dětí a pedagogů – keramický betlém ze ZUŠ Louny, betlém z papírových rolí ze ZŠ J. A. Komenského Louny a keramický betlém ze ZŠ 28. Října Louny. Rovněž mnoho návštěvníků na nás pamatuje a občas donese a daruje nám nějaký betlémů“, říká Jana Poncarová.

A tak se časem sbírka rozrůstala a zajímavé jsou i různé materiály. Například dřevo, papír, keramika, modurit, kukuřičné šustí, ale také včelí vosk, sklo, ovčí vlna, sláma, oblázky, cín, drát, hedvábí aj. První výstava se uskutečnila v roce 1996 v prostorách základní školy v Dobroměřicích nedaleko Loun. Tehdy sbírka obsahovala 30 betlémů. Dnes jich rodina vlastní téměř 260 a tato současná výstava je v pořadí již pětadvacátá. Místem dalších výstav bylo nejen, řekněme okolí Loun, ale také například Lovosice či Libochovice. Jak už bylo řečeno, vystaveny jsou výhradně betlémy papírové, ve sbírce jich mají úctyhodných 120 kusů.  

Největším betlémem ve sbírce jsou zvětšené figury podle M. Alše vysoké 1m, nejmenší je betlém v lískovém oříšku od pana J.Chvalníka z Příbrami. Nejstaršími exempláři jsou králický betlém a reliéfní tisk z Vejprt, oba zhotovené kolem r. 1900, a jsou pochopitelně i různé kuriozity - betlémy ve skořápce ořechu – lískového, vlašského, kokosového, betlém v makovici, svitavský betlém osobností – postava O. Schindlera a zpěváků z Čechomoru, betlém na oblázcích z Chorvatska – tvar kamínků odpovídá postavám, reklamní betlémy – např. Franck – Perola, Kolínská cikorka, aj., nechybí ani skautské betlémy.

Po celou dobu rozhovoru jsem si říkal, že se musím zeptat na jednu důležitou otázku, jak se takové betlémy vlastně uchovávají. K tomu paní Poncarová dodává: „Betlémy máme uloženy během roku v rozloženém stavu v banánových krabicích ve zvláštní místnosti. Máme totiž byt v paneláku, takže sbírání betlémů je ideální koníček…“

Výstava je v lounském muzeu přístupná až do 27. ledna 2014.

 Ladislav Bába, Louny