Zachránil dvojici z hořícího auta. Dostal za to medaili za statečnost

Štarnov (Olomoucko) - Jihomoravský policista Jakub Štaffa se přesně před měsícem vracel ze služby. Díky svému rychlému a správnému úsudku nakonec zachránil dva lidské životy z hořícího auta. Řidič měl totiž zlomené obě nohy a bez pomoci by se z vozu nedostal. Statečného mladíka odměnilo vedení Policie ČR medailí za statečnost.

Jakub Štaffa z Dopravního inspektorátu Blansko-Vyškov se 16. listopadu připletl k hromadné nehodě nedaleko obce Štarnov na Olomoucku. Přímo před ním se srazila dvě auta, sám musel strhnout řízení do protisměru, kde se jen těsně minul s jiným autem. Když jeho vůz skončil v poli, vystoupil a běžel se k nehodě podívat. Jedno z aut už pomalu začalo doutnat.

„Dveře nešly otevřít, tak jsem se snažil je vypáčit. Nakonec se mi podařilo ohnout rám dveří a vytáhl jsem dívku,“ zavzpomínal sedmadvacetiletý policista, který je ve službě už šestým rokem. „Dívku jsem vytahoval, když motorová část hořela. Na řidiče už sahaly plameny,“ popsal stresující situaci Štaffa. Rychle tedy přeběhl na druhou stranu, jenže devatenáctiletý řidič měl obě nohy zlomené. Z auta se proto nemohl dostat. „Jeden účastník mi přiběhl pomoct ho vytáhnout. Kdybych tam ale nebyl já, byl by tam určitě někdo jiný, kdo by jim pomohl,“ skromě dodal oceněný policista.

Jakub Štaffa popisuje záchranu z hořícího auta (zdroj: ČT24)

„O jeho činu jsme se dozvěděli náhodou, protože to nechtěl nijak zveřejňovat. Krajský ředitel se přesto rozhodl udělit mu medaili za statečnost, což je v rámci policie výjimečné vyznamenání,“ dodala policejní mluvčí Iva Šebková. Podobnou medaili za statečnost dostal letos v Jihomoravském kraji jen Jakub Štaffa. Loni ji nezískal nikdo.

Odvážný čin pomohl zachránit život šestnáctileté Nikole, která seděla na místě spolujezdce, zatímco její přítel vůz řídil. „Pamatuju si jen, že nás vytahoval. Nechci si to vůbec připomínat, jsem ráda, že je to za mnou. Podruhé to nechci zažít,“ prohlásila mladá studentka, jež by policistovi ráda poděkovala i osobně. „Oba mu strašně děkujeme, že nás zachránil. Kdyby tam nebyl…,“ nedokončila chmurnou představu Nikola.

„Rodiče řidiče mi přijeli osobně poděkovat, ale už jsem na to skoro zapomněl. Jsem rád, že jsem tam byl a mohl jim pomoct,“ podotkl vyznamenaný policista, pro kterého je ale pocit pomoci důležitější než samotná medaile.