Na jihu Moravy se ukrývá nevybuchlá válečná munice

Jižní Morava - Víkendový výbuch válečné munice v Žerůtkách na Znojemsku je pouze jedním z mnoha případů, kdy neodborná manipulace způsobila vážnou nehodu. Na jihu Moravy jsou dodnes ukryté tisíce kusů nebezpečné munice z druhé světové války. Někteří laikové přitom podobné artefakty sbírají, aniž by si uvědomovali riziko, které si přinášejí domů.

Sobotní exploze v rodinném domku v Žerůtkách na Znojemsku si vyžádala život policisty a jeho matky, se kterou v domě žil. Podle starosty muž sbíral válečnou munici, kterou v garáži i upravoval. Právě údajná nesprávná manipulace s granátem stojí za víkendovou tragédií. „Byl to jeho koníček, matka mu koupila přístroj na vyhledávaní munice. V garáži se našlo několik zapalovačů z granátů a jeden byl z toho, co ho roztrhal,“ prozradil starosta Žerůtek Zdeněk Rechtik (nez.).

Případ vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, která může případ uzavřít až za několik měsíců. Z místa činu si specialisté odnesli také skříňku, jejíž obsah zatím nikdo nezná.

Když na místo v sobotu krátce po výbuchu přijeli zdravotníci, sedmadvacetiletému muži již nedokázali pomoci. Po explozi utrpěl mnohačetná zranění. Šestačtyřicetiletou ženu se pokoušeli oživovat, avšak neúspěšně.

Loni v létě najel traktorista v Novosedlech na válečnou dělostřeleckou minu, která následně explodovala. Ačkoliv traktorista vyvázl bez zranění, výbuch těžký zemědělský stroj poškodil. Traktorista uvedl, že na minu najel při tzv. mulčování půdy, kdy po výbuchu cítil, jak vozidlo nadskočilo. Exploze rozbila okno traktoru, roztrhla pneumatiku a poškodila i samotný mulčovač. Podle pyrotechniků bylo velké štěstí, že celá událost skončila jen poškozením traktoru.

Vojenský pyrotechnik hledá starou munici v Brdech
Zdroj: ČT24

Výbuch válečné munice nakonec stál za původně ohlášenou explozí propan-butanové lahve v Hrubé Vrbce na Hodonínsku. Policie na místě v historické kamenné stodole našla stovky kusů válečné munice, přivolala proto i pyrotechniky. Kvůli vážnému zranění musel vrtulník přepravit majitele objektu Jana Halíčka do brněnské nemocnice. Výbuch mu poranil mimo jiné i obličej.

Policisté ho letos v únoru obvinili z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení. Hrozilo mu až osmileté vězení. „Pokoušel se s pomocí svářecího přístroje manipulovat s dělostřeleckým granátem přesně nezjištěné ráže. Jen shodou okolností nedošlo k výbuchu dalších opodál uskladněných dělostřeleckých granátů. Podle expertů by následná exploze mohla rozletem fragmentů granátů a sutin budovy ohrozit prostor až ve vzdálenosti několika set metrů,“ komentoval výsledky vyšetřování policejní mluvčí Petr Zámečník.

Část munice muž skladoval ve stodole
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Hodonínský okresní soud potrestal sběratele nakonec jen podmínkou. Od soudu odešel s trestem tříletého vězení s podmíněným odkladem na pět let. Nelegální sklad ve stodole budoval, ačkoliv sám nemá odborné vzdělání ani zbrojní průkaz. Halíček byl za stejný čin odsouzen v roce 2009 i na Slovensku.

„Věřil jsem, že všechny ty věci jsou skutečně neaktivní,“ řekl v létě před soudem Halíček. „Vůbec nevím, proč mě napadlo zkoušet, jestli náhodou nevybouchne. Byla chyba s tím granátem vůbec manipulovat,“ uznal sběratel.

Množství historické munice našli před časem hasiči také v hořícím domě na Vyškovsku, ta však nakonec nikoho nezranila.

V říjnu loňského roku našli hasiči zase velké množství funkční munice včetně několika kilogramů trinitrotoluenu v hořícím domě v Kosticích na Břeclavsku. Oheň se sice rozšířil od pouhé svíčky, sklad výbušnin ale komplikoval hasičům práci. Při požáru zahynuli dva lidé.

Nejvíce kusů nevybuchlé munice leží na Břeclavsku a Znojemsku, kde v minulosti existovaly válečné sklady zbraní. Právě tady se vojáci ustupující fronty zbavovali nevybuchlých zásob. „Přímo k nálezům munice bývá zhruba 350 až 450 výjezdů za rok,“ připustil pyrotechnik Radek Žemlička.

Podle odborníků mají lidé, kteří v lese munici najdou, přivolat policii, jež nález na místě zneškodní nebo jej odveze právě do muničního skladu. Pravidelně pak policisté nevybuchlou munici likvidují ve vojenských prostorech. I miny nebo granáty, které v lese leží déle než 70 let, mohou stále explodovat.

Přestože jde o nelegální obchod, sběratelé si nalezené kousky s oblibou vyměňují. Ať už na specializovaných burzách, nebo přes internet. S velkou oblibou obchodují s municí například přes internetové portály. Kupříkladu zlínská společnost Aukro se ale snaží s nelegálním obchodem bojovat a podobné nabídky z databáze maže.

„S těmito artefakty se setkávám na aukčních portálech a na burzách. Vydělat se na tom dá v řádu tisíců. Je veliká iluze si říci, že po letech to fungovat nebude. Ono se sice zdá, že munice je po těch desítkách let silně zkorodovaná, což je ale pouze na povrchu,“ shrnul rizika podobného sběratelství šéfredaktor časopisu Detektor revue Adam Krejčík.