Valašské muzeum v přírodě zahrálo vánoční biblický příběh

Rožnov pod Radhoštěm - Na jeviště přicházejí tři králové, aby se poklonili svaté rodině, tak vypadá jedna scéna z živého betlému, který si letos už podvacáté připravilo pro diváky Valašské muzeum v přírodě, které sídlí v Rožnově pod Radhoštěm. Herci v něm předvádějí starou lidovou hru o narození Ježíše. Kulisou je jim opravdový chlév a v něm živá zvířata.

Tradice živého betléma pochází z vánočních pastýřských her, které mají připomenout narození spasitele. V programu účinkují nejen herci, ale i muzikanti z folklórních souborů Javořina, Radhošť, Soláň nebo Malý Beskyd. V představení proto vystupují tanečníci, zpěváci i celá cimbálová muzika. Letos jim tleskalo pět stovek diváků.

Poprvé se živý betlém v přírodním muzeu objevil přesně před dvaceti lety. Lidovou hru o narození Ježíše podle Evangelia svatého Matouše napsal pro rožnovský skanzen někdejší ředitel muzea Jaroslav Štika. „Přestože je to už dvacet roků, a předpokládali jsme, že zájem opadne, tak lidé si to zahrnuli do svého předvánočního adventního času,“ uvedla organizátorka hodinového představení Jaroslava Kvapilová.

No comment: Živý betlém v Rožnově pod Radhoštěm (zdroj: ČT24)

Ve vánoční inscenaci pravidelně vystupuje v roli anděla i Jana Martináková. „Určitě by člověk našel spoustu práce, kterou má doma – uklidit, napéct, navařit, ale tady je to ztišení, uklidnění a vychutnávání si Vánoc, jejich pravého smyslu,“ uvedla herečka.

K vidění je živý betlém v rožnovském skanzenu jen jeden adventní víkend. Poslední představení muzeum naplánovalo na nedělní 17. hodinu.