Největší požár v historii Zlína, květnové tragédie i extrémní počasí

Brno - Smutné a závažné momenty, které zasáhly do života lidí na jižní a východní Moravě, naštěstí střídaly ty veselejší. Připomeňte si nejvýznamnější momenty končícího roku, u nichž nechyběli ani redaktoři České televize.

LEDEN

Hned na začátku roku 2013 zažil Zlín největší požár v novodobé historii Baťova města. Sklad elektroniky v továrním areálu likvidovali hasiči dva dny. Plameny poškodily statiku budovy, škoda přesáhla dvě stě milionů korun.

Příčinou rozsáhlého požádu byla s největší pravděpodobností technická závada. Cizí zavinění se oficiálně nepotvrdilo.

Jak vypadal boj zlínských hasičů s požárem 103. budovy, si můžete znovu připomenout na videích.

ÚNOR

Náraz, křik cestujících, zaklíněný řidič, devatenáct zraněných. Začátek února budou mít Brňané spojený s nehodou dvou autobusů městské hromadné dopravy ve Slatině. Řidič jednoho z nich měl těsně před nehodu mozkovou mrtvici.

Na sklonku února soud poslal do vězení bývalého tajemníka znojemské radnice Vladimíra Krejčíře. Za podvod a zpronevěru dostal roční trest a taky stotisícovou pokutu. Zatím nepravomocně, odvolací řízení proběhne nejspíš příští rok na jaře.

Bývalý tajemník Znojma Vladimír Krejčíř
Zdroj: ČT24/ČT Brno

BŘEZEN

Narodila se sice v listopadu 2012, až do března letošního roku je ale návštěvníci znali jen z černobílých záběrů z porodního boxu. Teprve na jaře se poprvé vydala na průzkum okolního světa. Řeč je o ledních medvíďatech, která se narodila v brněnské zoo medvědici Coře. Jejich jména - Kometa a Nanuk - vybrali návštěvníci zoo v anketě. Roztomilá mláďata přilákala tisíce návštěvníků.

DUBEN

Obce mohou rušit výherní automaty na svém území hned a bez přechodné ochranné lhůty. V dubnu o tom rozhodl Ústavní soud v Brně. Rozhodnutí Ústavního soudu o hazardu se považovalo za průlomové, přesto se rušení automatů až doposud vleče a v některých místech v kraji uvažují o výjimkách.

KVĚTEN

Květen si vysloužil přívlastek černý. Pro Jihomoravský kraj byl kritický. Hned první den v měsíci se v řece Moravě utopili tři vodáci – dva muži a jedna šestiletá dívka.

Druhá květnová událost šokovala celé Česko. V Brně - Ivanovicích řešili kriminalisté vraždu s největším počtem obětí na jižní Moravě za několik desítek let. Z brutální vraždy čtyřčlenné rodiny se má zpovídat Američan Kevin Dahlgren, který už sedm měsíců čeká v americké věznici na rozhodnutí soudu, jestli ho vydá nebo nevydá do Česka.

Soud o vydání Dahlgrena bude pokračovat 12. února. Ačkoliv americký soud už jednou jeho vydání posvětil, jeho právníci verdikt napadli. O tom, jestli je Dahlgrenova stížnost opodstatněná, bude soud ve Virginii teprve rozhodovat. Ani to ale nemusí být konec celého procesu, protože na jeho konci bude souhlas nebo naopak nesouhlas ministra zahraničí Johna Kerryho s vydáním.

Dům v Brně-Ivanovicích je mezitím prázdný, už má ale nového majitele - příbuznou rodiny, která trvale žije v Nizozemí. Spravedlnost chtějí i členové Ukulele Orchestra jako Brno, kde dva členové zavražděné rodiny hráli. „To, co se stalo, už nikdy nikdo nevrátí zpátky. Já jsem je znal osobně celých 34 let… Za sebe bych jen chtěl slyšet důvod, co to spustilo,“ řekl zpěvák kapely Karel Heřman.

O Kevinu Dahlgrenovi hovoří Karel Heřman z Ukulele Orchestra (zdroj: ČT24)

Podle sousedů měla rodina s Kevinem Dahlgrenem ve dnech před vraždou často neshody. Nikdo ale nečekal, že by někomu ublížil, navíc, jak vyplývá z vyšetřovacího spisu, mimořádně brutálním způsobem.

Kevin Dahlgren je od prvního dne hlavní podezřelý. Mluví proti němu jeho útěk zpět do USA i fakt, že ho v době vraždy v domě potkaly pošťačka a uklízečka, a především stopy krve obětí na jeho oblečení. 

Dahlgren trvá na svojí verzi událostí. Policistům řekl, že si byl zaběhat, když se vrátil, našel své příbuzné mrtvé, zpanikařil a uprchl do Vídně, odkud letadlem okamžitě pokračoval do Spojených států. „Tohle je naprostý nesmysl a myslím, že důkazně je jeho varianta naprosto rozbitá,“ prohlásil jihomoravský kriminalista Antonín Hrdlička. Pokud Kerry jeho vydání do zahraničí posvětí, bude se jednadvacetiletý mladík zpovídat před brněnským soudem. Ten by ho mohl poslat za mříže až na doživotí, hrozí mu totiž výjimečný trest.

ČERVEN

Prudké a vytrvalé bouřky způsobily v červnu povodně. Hlavně v Čechách - ani jihu Moravy a Zlínsku se ale velká voda nevyhnula. Povodeň zasáhla přes třicet obcí, zaplavovala zahrady, sklepy. V Hrádku na Znojemsku dokonce zabila ženu. Tisíce dobrovolníků z regionu navíc pomáhaly zaplaveným Čechám.

ČERVENEC

Jednoznačně největší událostí července byla oslava 1150. výročí od příchodu slovanských věrozvěstů na Velkou Moravu – Cyrila a Metoděje. Na Velehradě se při této příležitosti sešly desítky tisíc poutníků.

SRPEN

V polovině léta zasáhla Česko tropická vedra. V Brodě nad Dyjí na Břeclavsku naměřili meteorologové téměř čtyřicet stupňů. Někteří lidé kolabovali, koupaliště praskala ve švech. Koupali se ale taky profesionální řidiči - ovšem ve vlastním potu. Třeba řidiči městské hromadné dopravy měli při svých devítihodinových směnách v kabinách i přes padesát stupňů.

ZÁŘÍ

Prezident Miloš Zeman zahájil první oficiální návštěvu regionů v Česku, první tři dny strávil ve Zlínském kraji. Ve Zlíně si prohlédl někdejší baťovský areál, ve Valašských Kloboukách si na hlavu nasadil klobouk a v uherskobrodské Zbrojovce podpořil výrobu a vývoz českých zbraní. I když se návštěva neobešla bez negativních reakcí, k větším konfliktům nedošlo.

ŘÍJEN

Na konci října zamířili lidé k volebním urnám. Ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězila ČSSD, jen těsně před hnutím Ano. Pětice členů sociální demokracie v čele s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem proto vyzvala předsedu strany Bohuslava Sobotku, aby rezignoval. Toho ale podpořila většina členů ČSSD. Nakonec tak rezignoval sám Hašek, z vedení strany odešli taky Jeroným Tejc se Zdeňkem Škromachem.

LISTOPAD

Za vydírání podnikatelů deset let nepodmíněně a trvalé vyhoštění z České republiky. Takový trest určil soud ve Zlíně Miroslavu Maslákovi, zatím nepodmíněně. Vlivný člen slovenského podsvětí podle obžaloby vedl gang, který zastrašoval podnikatele na Zlínsku a Vsetínsku, zapaloval auta, střílel do domů.

Téměř půl roku trvající proces provázela přísná bezpečnostní opatření. Budovu soudu hlídaly desítky těžkooděnců a psovodů.

PROSINEC

Po měsících sporů začala před pár dny demolice výškových budov v areálu zlínského Svitu. Část Zlíňanů přitom preferovala rekonstrukci důležitých průmyslových budov. Kvůli havarijnímu stavu ale magistrát povolil jejich srovnání se zemí. Do dvou let by se na prázdném místě měla objevit nová Fabrika s kancelářemi, obchody i parkovací plochou.