V Olomouci vznikne unikátní Hanácká brána

Olomouc – Unikátní architektonický prvek Hanácká brána by se mohl stát součástí rekonstrukce ulice Stará Víska v městské části Hodolany. Brána bude oddělovat původní část starých Hodolan od rušného tahu na Šternberk. V ulici, kde dnes není ani asfaltový povrch, zároveň vznikne odpočinková zóna.

Na jedné straně poklidný mikrosvět uličky Stará Víska s typicky venkovskou architekturou a na druhé straně rušná ulice, kterou denně projedou tisíce aut. Tyto dva rozdílné světy by měla oddělit čtyři a půl metru vysoká brána. Taková, jakými se kdysi vcházelo do hanáckých statků. S nápadem přišli architekti a výtvarníci, kteří v uličce žijí.

„Je to stará bývalá náves a máme k tomu vztah. Bydlel tady pradědeček, byl tady rybník a taková vesnická idyla, tak jsme chtěli, aby se něco z toho vrátilo zpátky,“ uvádí obyvatelka Staré Vísky a podporovatelka návrhu Alena Jemelková. „Ten prostor by se mohl stát novým centrem bez provozu části Hodolany, bývalé obce, kde by mohlo docházet k nějakému společenskému životu,“ dodává architekt a obyvatel Staré Vísky Martin Lubič.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Pořádné centrum zatím Hodolanům chybí. Zrekonstruovaná ulička navíc propojí východní část města s hlavním nádražím. Právě jeho stavbě musela část Hodolan kdysi ustoupit. Bouralo se i v 18. století, když vznikalo olomoucké opevnění. „Je to malinký kousek původních starých Hodolan a byl bych moc rád, kdyby byl zachován. Vesnice se ve středověku také opevňovaly a uzavíraly se branami. Je tady tradice a mně se ten nápad velice líbí,“ tvrdí historik Ján Kadlec.

V Olomouci bývalo ve středověku šest bran – čtyři hlavní a dvě pro pěší. Některé se postupně zazdily, jinde vznikaly nové. Dodnes se dochovaly čtyři. Nejznámější je Terezská brána z poloviny 18. století a stejně stará brána do Korunní pevnůstky. Všechny jsou ale městské. Ta nová bude připomínat spíše vesnickou, Hodolany totiž bývaly za městskými hradbami.