Rakovina prsu – nejčastější onkologické onemocnění žen

Ostrava – Diagnózu rakovina prsu ročně uslyší více než šest a půl tisíce žen. Mnohým z nich se podaří vrátit zpět ke své profesi. Pro paní Alenu Václavíkovou znamenala vážná nemoc začátek podnikání v oboru, který onkologicky nemocné ženy v době léčení často vyhledávají.

„Když jsem byla v Brně na operaci, byla tam prodejna, ve které umožňovali zavřít dveře a vyzkoušet si paruku. Když jsem přišla do Ostravy, tak jsem nic podobného nenašla. Přišla jsem do zdravotnických potřeb, kde je plno lidí, a vy si tam máte něco zkoušet… Nebylo to úplně ideální. A to byl právě ten impuls, kdy jsem začala přemýšlet, proč něco takového není i v Ostravě,“ uvádí paní Alena Václavíková.

O tom, že má karcinom prsu, se paní Václavíková dozvěděla před čtyřmi lety. Měla štěstí, protože k lékaři přišla včas a podařilo se jí nad nemocí zvítězit. Bývalá účetní ale věděla, že se k původní profesi nevrátí, a pustila se do podnikání. Podporu našla i u své dcery. Nyní pomáhá nemocným ženám nejen ve své provozovně, ale často za nimi jezdí i domů. „Je to takové sdělení i pro ty, které by měly strach jít k lékaři, když si něco najdou. Je to pro ně povzbuzení, že s problémem je lépe zajít k lékaři hned,“ tvrdí primářka onkologie v ostravské Městské nemocnici Dagmar Molendová.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Pomoc ženám s nádorovým onemocněním nabízí Onko-amazonky, občanské sdružení, které sídlí v Ostravě na Ostrčilově ulici. „Pořádáme pro ženy různé aktivity, do kterých se zapojují. Když vidí takové množství žen, které tu chorobu  překonaly, tak to je pro ně velice pozitivní,“ míní předsedkyně o.s. Onko-amazonky Ludmila Váchová.

Ženy s rakovinou prsu dostaly nyní dobrou zprávu. Od února začne Všeobecná zdravotní pojišťovna proplácet přípravek Perjeta, kterým se léčí specifický druh nádoru.