Okamurova nástupce vybere až 2. kolo. Postupují do něj Kunčar a Lukáš

Zlín - Dnes odpoledne skončilo první kolo doplňovacích senátních voleb, které mají vybrat v 80. volebním obvodu nástupce senátora Tomia Okamury. Jeho mandát zanikl, když uspěl v podzimních volbách do poslanecké sněmovny. Volební účast byla spíše podprůměrná, v obvodě dosáhla jen mírně nad 23 procent. Jednoznačného vítěze první kolo nepřineslo, za týden se rozhodne mezi Patrikem Kunčarem (KDU-ČSL) a Liborem Lukášem (ODS).

Nejvyšší počet hlasů získal lidovecký kandidát Patrik Kunčar, který dostal 23,36 procenta hlasů. Jeho vyzyvatelem bude občanský demokrat Libor Lukáš, jemuž voliči dali 16,52 procenta hlasů. Rozdíl mezi druhým a třetím místem, které rozhoduje o postupu do druhého kola volby, byl však těsný. Pomyslnou bronzovou medaili tak s malým rozdílem získala kandidátka sociálních demokratů Milena Kovaříková. Z prvního kola odešla s 16,09 procenta hlasů.

Jak dopadlo první kolo?

  1. Kunčar Patrik (KDU-ČSL) - 23,36 %
  2. Lukáš Libor (ODS) - 16,52 %
  3. Kovaříková Milena (ČSSD) - 16,09 %
  4. Talaš Pavel (Úsvit) - 12,92 %
  5. Juřenčáková Jana (Nezávislí) - 12,84 %
  6. Rafaja Radomír (KSČM) - 7,34 %
  7. Zdráhalová Lapčíková Zuzana (STAN/TOP09) - 7,02 %
  8. Remeš Jiří (Svobodní) - 2,30 %
  9. Maděra Libor (Piráti) - 1,56 %

Zájem o volby byl podprůměrný, volební účast se v obvodě vyšplhala pouze na 23,33 procenta. Osmdesátý volební obvod, který dnes vybíral nového senátora, nezahrnuje přímo Zlín, ale jeho okolní obce, celkem je jich téměř osm desítek. Potenciálních voličů je skoro sto tisíc. U řádných senátních voleb, které se v regionu konaly před rokem a půl, bývala v minulých letech volební účast okolo 45 procent. Protože lidé volili senátora poměrně nedávno, kandidáti už předem očekávali jen poloviční volební účast.

Kdo se stane budoucím senátorem?

Patrik Kunčar (KDU-ČSL) - Lidoveckého kandidáta podporuje i Strana Zelených. Geodet z Uherského Hradiště vstoupil do komunální politiky v roce 2006. Čtyři roky působil jako zastupitel Uherského Brodu, kde od listopadu 2010 nastoupil coby starosta. Kunčar pracuje také pro Svaz měst a obcí ČR nebo jako předseda Sdružení měst a obcí Uherskobrodska. V prvním kole získal 23,36 procenta hlasů, konkrétně mu lidé odevzdali 5 363 hlasovacích lístků. Má tak náskok téměř sedm procent před svým vyzyvatelem.

Libor Lukáš (ODS) - Bývalý hejtman a současný krajský zastupitel Libor Lukáš je původní profesí stavební technik. Do krajského zastupitelstva se dostal poprvé v roce 2000. Mezi lety 2004 a 2008 působil coby hejtman Zlínského kraje. Do druhého kola pokračuje s 16,52 procenty hlasů. Do urny vhodilo jeho jméno 3 792 voličů. Sociální demokratku Milenu Kovaříkovou, která nakonec skončila třetí, porazil pouze o 0,27 procenta - tedy necelou stovku hlasů.

Volební místnosti se uzavřely ve dvě hodiny odpoledne. Protože jde jen o jeden volební obvod, výsledky prvního kola byly poměrně brzo. Protože ale žádný z devíti kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů, rozhodne až druhé kolo, které se bude konat 17. a 18. ledna.

Hovoří Patrik Kunčar a Libor Lukáš (zdroj: ČT24)

Kdo dnes mohl volit?

Volební obvod číslo 80 má sídlo ve Zlíně. Spadá sem jižní část okresu Zlín, ohraničená na severu obcemi Tlumačov, Otrokovice, Tečovice, Oldřichovice, Karlovice, Lhota, Bohuslavice u Zlína, Březnice, Březůvky, Provodov, Horní Lhota, Slopné, Loučka, Haluzice, Vlachovice, Brumov-Bylnice, severní část okresu Uherské Hradiště a na jihu obce Lopeník, Bánov, Uherský Brod, Drslavice, Hradčovice, Nedachlebice, Bílovice, Topolná, Babice, Sušice, Traplice a Jankovice.

Okamura se stal poslancem. Voliči proto musí k urnám znovu

Východomoravským senátorem byl až do října loňského roku Tomio Okamura (Úsvit), který ale přijal post poslance. Na jeho místo proto musí voliči vybrat nástupce, ten ale bude zvolen jen na zbytek Okamurova mandátu, tedy do podzimu 2018. Doplňovací volby přitom stojí čtyři miliony korun.

Poslední senátor Tomio Okamura

V říjnu 2012 Tomio Okamura kandidoval jako nezávislý kandidát. V prvním kole volby získal 11 772 hlasů (30,27 %) a z první pozice postoupil do kola druhého, ve kterém získal 17 401 hlasů (66,23 %) a porazil kandidáta ČSSD Stanislava Mišáka. Na postu senátora podepsal v únoru 2013 návrh části senátorů na obžalování prezidenta Václava Klause z velezrady za jím vyhlášenou amnestii. Hlasoval také pro zrušení sKaret a podpořil zrušení doživotní imunity veřejných činitelů. Ve funkci senátora působil jen rok a šest dní, pak jeho mandát zanikl, když se stal poslancem. Neúspěšně kandidoval i na post prezidenta republiky.

Prvním senátorem v obvodě 80 byl v letech 1996 až 2006 nynější krajský předseda lidovců Jiří Stodůlka. Ve volbách v roce 2006 ho ale porazila Jana Juřenčáková. Předloni se senátorem stal Tomio Okamura.

Letošní rok 2014 bude přímo supervolební. Kromě doplňovacích senátních voleb na Zlínsku čekají voliče ještě troje další volby. Na jaře to budou volby do Evropského parlamentu – v nich si Češi zvolí celkem 21 europoslanců. Na podzim se budou konat volby komunální a také řádné volby do jedné třetiny Senátu. Jejich termíny může prezident sloučit dohromady, určitě se ale budou konat v říjnu.