Začalo velké stěhování karvinského magistrátu

Karviná - Začaly velké přesuny na magistrátu v Karviné. Úředníci se začali stěhovat do opraveného objektu bývalé banky v centru města nedaleko hlavního sídla úřadu. Přesunou se tam z několika budov tak, aby občané měli jednodušší vyřizování a magistrát nižší náklady. Stěhování, které přinese omezení některých činností, potrvá tři týdny.

„Dosud magistrát pracoval na sedmi místech ve městě, a to ve dvou až tříkilometrových vzdálenostech od centra, což je hodně nepraktické,“ řekl tajemník magistrátu Roman Nogol. Dodal, že teď bude magistrát, kde pracuje dvě stě osmdesát lidí, sídlit ve čtyřech budovách. „V budově bývalé banky bude sto padesát úředníků. Lidé tam vyřídí zhruba osmdesát procent všech záležitostí, které potřebují s magistrátem řešit,“ vysvětlil Nogol.

Nejprve se přesunou části odboru správního, a to živnostenský úřad a přestupkové oddělení, odboru sociálního a ekonomického. Kvůli tomu nebude celý týden možné vyřizovat například žádosti o umístění do domovů s pečovatelskou službou, opatrovnické záležitosti nebo jakékoli agendy živností nebo přestupků.

Stěhování karvinského magistrátu
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Asi nejvíce komplikací lidem způsobí stěhování úředníků na konci měsíce, kdy se budou přesouvat takzvané občanské agendy – například matrika, občanské průkazy a pasy, agenda vozidel a řidičských průkazů. Všechna přestěhovaná pracoviště by měla v novém naplno fungovat od 3. února.

Magistrát koupil budovu bývalé banky ze sedmdesátých let před zhruba pěti roky. „Bylo nutné provést její zásadní renovaci,“ řekl Nogol. Až do loňského roku neměl úřad na rekonstrukci dost peněz. Opravy, které začaly loni na jaře, stály bez daně zhruba čtyřicet milionů. Veškeré náklady spojené s centralizací magistrátu dosáhly částky sto milionů korun.

Stěhování úředníci připravovali skoro tři měsíce. „Archivní materiály jsme zabalili asi do sto padesáti krabic. Bylo to pracné, ale těšíme se do nového. Celý odbor bude konečně pohromadě,“ řekla Jarmila Vymětalíková z živnostenského oddělení správního odboru.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)